Vi snuser os til det, vi savner

Af: Lise Grosmann

Foto: Shutterstock

Alle vores sanser er funktionelle, men lugtsansen har særstatus. Dels er den vågen, også når vi sover, og dels har den som den eneste af vores sanser en ufiltreret hurtigrute til områder i hjernen, der styrer basale følelser.

Den nye trend, der kaldes functional fragrance, udnytter muligheden for at påvirke stemning, psyke og humør gennem denne direkte rute fra næse til hjerne.

Men kan vi tro på vores egen næse? Der er næppe tvivl om, at vores lugtesans er i kontakt med hjerneaktiviteter, der er nødvendige for vores basale eksistens og adfærd. Det er bekræftet af neurovidenskaben. Vores lugtesans spiller dermed en rolle for langt flere valg både følelsesmæssigt og socialt, end vi er bevidste om. Det er formentlig også årsagen til, at lugtindtryk giver meget livagtige erindringer.

Så teorien om funktionelle dufte er ikke ud i det blå, der bygges på mange års erfaringer med aromaterapi, men hjernescanninger bekræfter også, at der er forskellig aktivitet i hjernen i forbindelse med for eksempel behagelige og ubehagelige lugte. Og i dag ved man så også, at vi har lugtreceptorer i både huden og flere organer.

En af de fremmeste forskere, Dr. Alan Hirsch med speciale i neurologi og psykiatri, Smell & Tast Research and Treatment Foundation, Chicago, USA, bliver ofte citeret for et af sine mindre studier, der viste, at de kvinder i studiet, der duftede af grapefrugt, de blev opfattet fem år yngre end de rent faktisk var. Her er potentiale til en anti age functional fragrance. Alan Hirch er forfatter til en lang række bøger bl.a. ”What Flavor is Your Personality” og ”Scentsational Sex”.

Også Morten L. Kringelbach, der er internationalt anerkendt hjerneforsker, har beskæftiget sig med, hvad hjernen kan fortælle os om det uhåndgribelige. Herunder ved sansepåvirkning fra lugtesansen. Morten L. Kringelbach er professor i neurovidenskab ved Aarhus Universitet og University of Oxford, UK. Han har udgivet flere bøger både på engelsk og dansk, bl.a. ”Den Nydelsesfulde Hjerne” og ”Hjernerum, Den følelsesfulde hjerne. ”

Sprit af og snus ind

Selvfølgelig må de funktionelle ritualer med håndsprit og håndpleje, som vi alle praktiserer til overmål i øjeblikket, også tilføjes funktionel duft. Urban Apothecary gør det med seks duftvarianter, der stemmer sindet forskelligt. Der er desuden duftlys og diffuser i serien i 14 forskellige duftkombinationer.

Urban Apothecary Luxury Hand Gel, 295 kr. for 300 ml/125 kr. for 100 ml og Luxury Hand & Body Lotion, 345 kr. for 300 ml.

Fås hos udvalgte forhandlere og webshops bl.a. hos brandsofbeauty.dk.

Aromaterapi er signaturen

For danske Tromborg er funktionel duft ikke noget nyt, for de er specialister i hudpleje med aromaterapeutiske egenskaber både for hud og humør. Desuden har de desinficerende roomsprays, der fjerner lugt af mados, og hvad der ellers har en tendens til at blive hængende i luften. Senest har de tilføjet duftlys og duftdiffusere. Sidstnævnte er populære i skønhedssaloner, fitnesslokaler, restauranter, hoteller og andre steder, hvor der kan være behov for at optimere følelsen af velvære og ligeså opfriske luften.

Tromborg Aroma Therapy Room Diffuser, 380 kr. for 200 ml. Fås i flere duftvarianter til forskellig lyst og behov.

Den duftende ultralydsdis

Er stearinlys og aromadiffusere i klassisk forstand ikke egnet til ens formål, så findes der diffusere som Muji’s aromaspreder, der anvender ultralydsbølger til at forstøve vand og æteriske olier og derved skabe en duftende dis. Aromasprederne er samtidig lamper med to lysindstillinger. Fås i tranportabel udgave.

Muji Aromaspreder fra 349 kr. til 785 kr., de æteriske olier koster fra 79 kr. for én op til 129 kr. for sæt med fire olier. Købes på https://www.mujionline.eu/uk/aromadiffuser/p.

Duften af hjemme hos mig

Med duft kan man skabe stemning i sit hjem – af ro og varme i stuen, med appetitvækkere i køkkenet og afslapning på badeværelset, eller hvordan man nu personligt opfatter sit hjem. Det er ikke mindst med baggrund i den filosofi, at IKEA har indgået samarbejde med stifteren af Byredo, Ben Gorham, om udviklingen af Osynlig. Man har samarbejdet med studerende fra Royal College of Art om at skabe det, man kalder et usynligt design, så det er duften, der ændrer rummet og ikke udseendet på produkterne. Og man kan selvfølgelig mikse de forskellige lys for at nå lige nøjagtig duften af ’hjemme hos mig’.

Osynlig duftlysene i krukke koster fra 49 kr. til 199 kr. og kan købes i IKEA og på ikea.com/dk – skriv ’osynlig kollektionen’ i søgefeltet.

Bachs blomstermedicin version 2.0

Blomsterremedier kaldte Dr. Edward Bach sine 38 blomsteressenser delt ind i syv grupper af healende essenser, som hver især ifølge Bach’s filosofi svarer til en følelsesmæssig tilstand. Les Fleurs de Bach følger den mere end 80 år gamle filosofi og fremstillingsmetode, men man finder foruden elixirerne også plejeprodukter og Eau de Parfum. Elixirerne er alle økologiske og omfatter roll-on til at bruge på håndled og i tindingen ved behov samt mundspray. Men mest omfattende er serien af blandingsdråber med blomsterekstrakter. De er opløst i alkohol og til at dryppe i vand. Deres virkningsområder er mange herunder søvn og stress, udmattelse og afhængighed men også tvivl og angst samt negative og deprimerende tanker.  Læs mere på renanneshop.dk.

Les Fleurs de Bach har priser fra 99 kr. op til 449 kr. Forhandles i flere netshops.