Vintertid er suppetid

Supper giver varmen, men også uendelige muligheder for at variere brugen af grøntsager. Glem alt om kød- og melboller og kast dig over farver og sundhed.

Lene Hansson har lige udgivet sine Greatest Hits – en kogebog med alle hendes egne yndlingsopskrifter. Heriblandt finder du masser af supper, der giver mulighed for at smugle mange grøntsager ind i kosten.

– Jo flere grøntsager, du spiser, jo sundere bliver du. Netop suppe kan forsyne dig med sundhed, dog skal du tænke på, at jo mere din mad er opvarmet, jo færre næringsstoffer indeholder den. Varme og ophedning af mad ødelægger især vitaminer og en del mineraler. Lad derfor ikke dine supper koge længere end nødvendigt, siger Lene Hansson.

Et andet forhold, der er vigtigt i hendes forhold til supper, er, at det er til at gå til.

– Suppe er nemt at lave, og slet ikke som jeg husker fra barn, noget der kunne tage en halv dag! I dag tager det maksimum 30 minutter. Alt du behøver er nogle lækre råvarer, en gryde, en blender, nogle inspirerende opskrifter eller en god fantasi.

Frugtsupper skal ikke opvarmes, da de mister meget næring og bliver syredannende, i stedet for basedannende, som frugt ellers er.

– Desuden beholder frugt sin delikate smag, når den forbliver kold. Grøntsager derimod forbliver basedannende, selvom de opvarmes. Derfor er de mest egnet som varme supper. Husk dog, at jo mere din mad koges, jo færre næringsstoffer indeholder den, advarer Lene Hansson.

I sine egne opskrifter har hun kombineret supperne, så din fordøjelse bliver glad, og du rejser dig fra bordet, mæt og let!

HELSE har fået lov at bringe et par lækre smagsprøver. Alle opskrifter er til to personer og kan om nødvendigt ganges op: Suppe er for alle i hele familien, så værsgo at spise!

Af: Malene Tonnung / Foto: Jesper Glyrskov