Peptider og stamceller til huden: Virker det?

Af: Lise Grosmann/BeautyBlog.dk

Foto: Colourbox

Kosmetisk forskning nærmer sig stadig mere det medicinske forbillede, og selv om lovgivningen – ikke mindst i EU – sætter grænser, så er ord som peptider, vækstfaktorer og stamceller i dag helt almindelige på serumflakon og cremekrukke. Men virker det og hvordan?

Hud er nem at snakke til, men svær at komme igennem til. Det første, fordi hud indlysende nok er indrettet til at kommunikere, hvis der lander noget potentielt farligt på den. Det andet, fordi det kunne være risikabelt at lukke op for det.

Men det betyder, at kommunikation fra overfladens keratinocytter til de levende celler er en reel mulighed. Og kan man formulere for eksempel peptider små nok, så kan de også komme igennem og ned med deres budskab. Derfor har sera og cremer – hvis produktet er velformuleret – en mulighed for at gøre huden bedre til det, den er bedst til. For hudpleje er ikke medicin, sera og cremer kan kun aktivere og stimulere naturlige celleprocessser.

Kort er godt i peptider

Peptider er kortere eller længere stumper af aminosyrer og altså proteinernes byggesten. De inddeles i fire familier: ‘carrier’, ’signal’, ‘neurotransmitter’, ‘enzyme-inhibitor’.

Længde og funktion hænger sammen. Altså det, peptider kan udrette i huden. Stimulere kollagendannelse, have muskelafslappende Botox-effekt og glatte rynker lidt, øge hudens fugtniveau eller forbedre antioxidant-forsvar og mindske følger af inflammation.

Nogle peptider er så små, at de kan trænge ind i huden og ellers hægter man dem på noget, der kan – palmitoyl for eksempel. Men de kan også igangsætte processer ved at binde sig til overhudsceller, som så påvirkes til at sende andre signalstoffer (cytokiner), som igen stimulerer fibroblasterne (cellerne i læderhuden).

Damage Control

I EU er kosmetik underlagt en streng lovgivning, så indtil videre må man arbejde med stamceller fra bl.a. æbler, roser, edelweis, bær m.fl. Men hvorfor så ikke bare de planteekstrakter, vi allerede kender? Stamcellemateriale tillægges særlige forudsætninger for at skabe et optimalt miljø omkring vores huds stamceller. Beskytte, reparere, vitalisere dem og forbedre deres kapacitet til at vedligeholde og forny. 

En ting er man enige om, og det er, at med tusindvis af skader på celle-DNA’et hver dag, hvoraf mange er miljøforvoldt, så er der brug for mere power til reparation, hvis ikke cellerne skal dø, og vi ældes i lyntempo. Og da DNA-damage control er et stamcelleanliggende, så er det der, hjælpen søges.

 

Ny kollagen

Tripeptide Cream indeholder palmitoyl tripeptide-5, et lille peptid, der kan stimulere dannelse af ny kollagen og dermed forbedre hudens fasthed. Her er peptidet netop hæftet på en palmitoylkæde for at forbedre optagelsen.

Serien indeholder desuden Longevity Complex, der understøtter og forstærker virkningen med miljøbeskyttende plantekstrakter og antioxidanter.

[Comfort Zone] /skin regimen/ Tripeptide Cream, 565 kr. for 50 ml.

Garanteret adgang

Ultra Pure Solutions Cu-Peptid & Vitamin B Facial Nano Spray er i sin nanoform garanteret adgang ned i huden. Serien er udviklet i samarbejde med Agnes Ostafin, direktør for Nano Institute of the University of Utah i USA. Ultra Pure henviser til, at vandet i produktet er renset for urenheder, kalk og salte. Der er ingen ’støj’ på linjen. Kobberpeptid er populært, fordi kobber indgår i mange enzymer, i antioxidantforsvaret og i dannelse og vedligeholdelse af kollagen.

M2 Beauté Ultra Pure Solutions Cu-Peptide & Vitamin B Facial Nano Spray, 750 kr. for 75  ml.

Udviklet fra tyttebær

Manden bag SuperFruit Skin Enforcement-serien, Flemming K. Christensen, fortæller til Helse, at da det ifølge EU-lovgivningen ikke er tilladt at bruge sekreter fra humane stamceller, så har man arbejdet med at kopiere disse med avanceret proteinkemisk syntese.

Med andre ord stamcelle-sekret-mimikere, som i henhold til INCI-reglerne ses på ingredienslisten som Acetyl Decapeptide-3, Oligopeptide-24, Oligopeptide-34. Komplekset er udviklet fra tyttebær, som er rige på vitaminer og mineraler samt antioxidanter, der kan udbedre UV- og IR-skader i huden.

I in vitro/in vivo-tests har det vist at reducere cellulært oxidativt stress med 44 pct., og scanninger viser en tydelig forbedring af hudvæv til sammenligning med placebo. Altså færre rynker, bedre cellesammenhæng og fastere hud.

Beauté Pacifique SuperFruit Skin Enforcement Night Creme, 399 kr. for 50 ml.

Det virker

Bioeffect EGF er ikke bare en islandsk succeshistorie, det er en kosmetisk innovation baseret på et DNA-identisk replica* af hudens vækstfaktorer. Altså historien om nøglen i låsen og budskabet, der går rent ind. Det er derfor Bioeffect EGF virker. Og det er vel at mærke vist ved dobbelt-blinde placebo-studier, som dem man anvender i den medicinske verden.

Bioeffect EGF Serum, 945 kr. for 15 ml.

* Man indpoder DNA-koden fra et menneskeprotein i stamceller i bygfrø og det human-identiske protein, man producerer ved hjælp af bygplanterne kaldes et replica. Green-tech firmaet bag BioEffect, ORF Genetics, producerer plantebaserede humane vækstfaktorer og stamcelleteknologi til medicinsk forskning.

Genetik og druer

Caudalie Premier Cru er historien om et ad omveje usædvanligt samarbejde mellem et fransk kosmetikmærke udsprunget af vinavl, og den på aldring og genetik så kloge Harvardprofessor David A. Sinclair. Professor Sinclair havde observeret, at nogle særlige længelevergener, SIRT1 (Sir2), kunne aktiveres af resveratrol, et antioxidant, der netop er så rigeligt af i druer.

Men der er også et andet gen i spil, Has2, der er ansvarlig for produktionen af det for vores hud så klædelige hyaluronsyre. Ved at sørge for bedre ’fugtmadras’ sørger man også for bedre cellekommunikation og optimale betingelser for bedre kollagen og elastin. I produkterne udnyttes også antioxidanter fra vinplantens kviste samt blade. I serum finder man desuden peptider.

Caudalie Premier Cru The Serum, 720 kr. for 30 ml

 

Fedt nok

I USA er det ikke forbudt at arbejde med humane stamceller i kosmetik. Således hævder firmaet, Stemology,  at de i deres StemCore-3 anvender peptider høstet fra kulturer af voksne stamceller fra menneskevæv sammen med plantestamceller. Men kosmetikken overhales klart af plastikkirurgerne, hvor mottoet er ’don’t miss the fattrain’. Eget fedt og egne stamceller injiceret som filler.

Også i Danmark arbejdes kosmetisk med lipoinjektioner og transplantationer med stamceller. Det nye er mikro-fedttransplantationer og nano-fedttransplantationer, hvor man knuser fedtcellerne, så det kan lægges i selv det tynde væv oppe i dermis og i overlæben. Herhjemme er speciallæge, plastikkirurg Trine Foged Henriksen førende på området. Læs mere på trinefogedhenriksen.dk

Nøglen i låsen

Kroppen har hundredevis af vækstfaktorer med hver deres indforståede receptor, der sidder som en antenne på cellerne. De er således signalmolekyler, der styrer vækst og celledeling, regeneration og vævsheling. Også i huden.