Zoneterapi kan kurere blærebetændelser

Af: Jesper Møller

Foto: Scanpix/Iris

En særlig form for zoneterapi har vist sig at være en effektiv behandlingsform mod gentagne blærebetændelser.

Blærebetændelser kan være svære at slippe af med, og mange oplever, at sygdommen vender tilbage igen og igen.

Antibiotika er det gængse middel til at kurere en blærebetændelse, og det er ganske effektivt. Men gentagne antibiotikakure er ikke optimalt for kroppen, ligesom generne ved sygdommen er ubehagelige.

Derfor vil de, der lider af gentagne blærebetændelser, utvivlsomt være lykkelige for at finde en behandlingsform, der kan holde lidelsen effektivt på afstand.

Et godt bud på en sådan behandling er neuromuskulær refleks-zoneterapi. Denne behandlingsform blev udviklet i slutningen af 1970’erne og begyndelsen af 1980’erne af Ove Bonnesen, der var en af datidens pionerer inden for zoneterapi.

Han opdagede, at kroppen indeholder en række muskulære reflekspunkter, som med fordel kan behandles sammen med de traditionelle punkter på fødderne, som zoneterapeuter trykker på.

Nu afdøde Ove Bonnesen grundlagde Klinik Bonnesen i København, som i dag drives af sønnen Søren Bonnesen, der har behandlet siden 1992. I dag er han én af Danmarks mest anerkendte zoneterapeuter.

Kroppen som helhed

Neuromuskulær refleks-zoneterapi adskiller sig fra almindelig zoneterapi ved, at hele kroppen og ikke blot fødderne behandles.

Ifølge Søren Bonnesen betragter man kroppen som en helhed, hvor fysiske og psykiske reaktioner og lidelser går hånd i hånd. Derfor får man det bedste resultat ved at behandle hele kroppen.

Blærebetændelser skyldes som oftest bakterier, og ifølge Søren Bonnesen forårsager sygdommen en række spændinger i blæremusklen og de omkringliggende muskler. Spændingerne gør, at musklerne og blæren ikke får nok næring, hvilket giver lettere spil for bakterierne.

– Blæren er en såkaldt glat muskulatur, der ikke direkte kan afspændes. Men det kan de omkringliggende tværstribede muskler, og sker det, løsner det også op for blæren. Behandlingen giver en øget blodgennemstrømning, hvorved blæren atter kan arbejde optimalt. Når det sker, kan blæren selv lige så stille rense betændelsen ud og dermed kurere sig selv. Samtidig er der meget mindre risiko for, at blærebetændelsen kommer igen, siger Søren Bonnesen.

I praksis foregår en behandling mod blærebetændelse ved, at behandleren først trykker på de reflekspunkter i fødderne, der relaterer til blære og nyrer. Derefter løsner han musklerne omkring nyrer og urinveje, der sidder i maven og ryggen.

Opfølgende behandling

Folk reagerer forskelligt, men ifølge Søren Bonnesen vil næsten alle blærebetændelse- patienter kunne mærke en klar forbedring efter fire-seks behandlinger i form af formindskede symptomer. Hovedparten vil være definitivt helbredte for blærebetændelse efter omkring 10 behandlinger, mens andre vil have behov for opfølgende forebyggelses-behandlinger.

Patienter kan sagtens fortsætte med at tage antibiotika under zoneterapi-forløbet, og de to behandlingsformer supplerer ifølge zoneterapeuten hinanden fint.

Neuromuskulær refleks-zoneterapi kan hjælpe de fleste mennesker – dog responderer en mindre gruppe ikke nævneværdigt på behandlingsformen.

Behandlerteamet hos Klinik Bonnesen har udover blærebetændelse gode erfaringer med at behandle en række andre lidelser som blandt andet rygproblemer, allergi, astma, gigt, migræne og diverse sportsskader med neuromuskulær refleks-zoneterapi. I årenes løb har klinikken uddannet en række behandlere, og de praktiserer nu rundt omkring i landet.


Kristine blev kureret

Den 22-årige Kristine Schlüter fra København er én af dem, som er sluppet af med gentagne blærebetændelser via neuromuskulær refleks-zoneterapi.

Kristine fik sin første blærebetændelse, da hun var 14 år. Antibiotika kurerede hende i første omgang, men i de følgende år vendte blærebetændelserne konstant tilbage – typisk en ny hver tredje eller fjerde måned.

Efter at have fået antibiotika over fem gange, blev hun til sidst resistent, og hun måtte leve med de store gener, som blærebetændelserne afstedkom – blandt andet i form af svie, smerter og hyppig tissetrang.

I stedet prøvede hun gamle husråd som at drikke tranebærjuice og meget vand, men det hjalp kun en smule på symptomerne.

Til sidst var hun desperat, men hendes liv tog dog en behagelig drejning, da hendes forældre anbefalede hende at prøve neuromuskulær refleks-zoneterapi.

For halvandet år siden fik hun sin første behandling af i alt 10 behandlinger hos Søren Bonnesen. Den næste fulgte en uge efter, og gradvist blev der længere mellem behandlingerne.

Effekten var hurtig og ganske effektiv. Kristine har således ikke haft en eneste blærebetændelse, siden hun startede hos Søren Bonnesen, og selv nu her over et halvt år efter, at hun fik sin seneste behandling, har der ikke været noget.

I dag er Kristine lykkelig for, at hun hørte om neuromuskulær refleks-zoneterapi. Også selv om behandlingerne ikke altid var lige behagelige.

– Søren tager godt fat, så det gør ondt indimellem. Men det er en lille pris at betale for det resultat, som jeg har opnået, siger Kristine, der anbefaler alle med gentagne blærebetændelser at prøve behandlingsformen.

__________

Stigning i antallet af antibiotika-recepter til unge kvinder

I perioden 1999-2015 er der sket en stigning i antallet af udskrevne antibiotikarecepter til behandling af blærebetændelse hos unge kvinder i alderen 15-29 år. Således viser tal fra Lægemiddelstatistikregisteret, som baserer sig på apotekernes indberetning over salg af lægemidler i Danmark, at lægerne i 1999 udskrev 276,92 antibiotikarecepter per 1000 kvinder i alderen 15 – 29 år til behandling af blærebetændelse. Det tal var i 2015 steget til 371,13.

Det svarer til, at mere end 1 ud af 3 kvinder i alderen 15-29 år i løbet af et år får en antibiotikarecept mod blærebetændelse.

Kilde: Sundhedsministeriet.