Zoneterapi: Kroppens kort viser vej

Zoneterapi har gennem mange år været en udbredt alternativ behandlingsform i Danmark. Hvad mange måske ikke tænker over, arbejder de fleste danske zoneterapeuter ud fra en amerikansk teori.

Kigger vi omkring 100 år tilbage, udbredte den amerikanske læge William Fitzgerald kendskabet til, hvordan man med tryk på kroppen kan påvirke organer og kropsdele. Sammen med massøren og fysioterapeuten Eunice Ingham udviklede han teorien om at inddele fødderne i reflekszoner. Den tyske sygeplejerske Hanne Marquardt lærte zoneterapi af Eunice og bragte tankerne over Atlanten til Europa. I dag bliver hun af flere betegnet som den moderne zoneterapis moder.

Sætter gang i processer

Inddelt i reflekszoner bliver foden som et kort over kroppen. Hver reflekszone matcher et organ eller en kropsdel som fx hjerte, lever, mave, skulder og hals. Zoneterapeuten mærker i vævet under fødderne hvilke reflekszoner, der er ømme og spændte. Er der ømhed eller spændinger, er det tegn på en blokering eller ubalance det tilsvarende sted i kroppen.

Gennem tryk og små masserende bevægelser med tommelfingeren stimulerer zoneterapeuten reflekszonerne. Undersøgelser har vist, at zoneterapeuten dermed stimulerer blodkredsløbet i kroppens tilsvarende områder. Behandlingen frigør energi, der hjælper kroppen til at komme i balance. Derudover kan zoneterapi ligesom akupunktur øge produktionen af endofiner, der er kroppens eget middel til at dæmpe smerter.

Zoneterapien helbreder dermed ikke, men sætter gang i processer, som hjælper kroppen med at helbrede sig selv. Der er ingen farlige bivirkninger ved zoneterapi, men kroppen kommer på arbejde, og det er helt almindeligt, at man føler tørst eller træthed efter en behandling.

Zoneterapi forebygger

Mange konsulterer en zoneterapeut, hvis de har fx akutte eller kroniske fordøjelses-, luftvejs- eller kredsløbsproblemer samt smerter i led og muskler. Men zoneterapeuter tilbyder også behandlinger, som forebygger. Det er muligt, netop fordi zoneterapien bidrager til, at man undgår blokeringer, som skaber ubalance i kroppen. Med holdningen til kroppen som helhed, hører vejledning omkring kost og livsstil ofte også med i den forebyggende behandling.

Kilde: Videns- og forskningscenter for alternativ behandling – vifab.dk.

RAB-godkendt behandlingsform

Zoneterapi er en RAB (Registreret Alternativ Behandler)-godkendt behandlingsform. At blive RAB-godkendt kræver, at behandleren er medlem af en brancheforening, som er godkendt efter Sundhedsstyrelsens regler. Som klient er man dermed sikret, at behandleren lever op til krav om bl.a. uddannelse, etik, journalføring og god klinisk praksis. Se mere på Forenede Danske Zoneterapeuters websie: www.fdz.dk.