Jeg er blevet for gammel!

På vej ind i konsultationen er det som om, hun går i stå og må forsøge et par gange, før hun igen kommer i gang. Hun kommer trippende ind i konsultationen, og der går noget tid, før hun kommer på plads og er klar til at snakke med mig.

“Det er som om benene holder op med at gå, og jeg skal koncentrere mig for at komme i gang igen,” siger hun, inden hun får sat sig på stolen. Da hun endelig er på plads, og vi sidder overfor hinanden, spørger jeg, hvad jeg kan hjælpe med. “Jeg er blevet for gammel!” siger hun og smiler. Hun er tidligere hjemmehjælper og har altid klaret sig selv. Jeg giver hende ret i, at hun er gammel, hun er over 80 år. Jeg holder dog fast i, at hun ikke er for gammel til at fortælle mig, hvad det handler om.

Hun fortæller, at hun inden for det sidste halve år har oplevet dårligere balance. Hun er faldet derhjemme en enkelt gang og må have støtte for at føle sig sikker på benene. Hun fortæller også, at kroppen er blevet mere langsom og ikke altid vil, som hun vil. Mens vi taler, ser jeg, at hun ryster langsomt på begge hænder.

Hendes symptomer kan tyde på, at hun har parkinsons sygdom. Det er en sygdom, der skyldes en gradvis nedbrydning af hjerneceller, der udskiller signalstoffet dopamin i hjernen. Mangel på dette signalstof fører til balanceproblemer, langsomme og træge bevægelser samt rysten på hænderne. Efterhånden bliver det svært at starte bevægelser og gangen bliver langsom, foroverbøjet og trippende. Endelig oplever nogle patienter med parkinsons sygdom glemsomhed, søvnproblemer og depression.

Årsagen til parkinsons sygdom er i de fleste tilfælde ukendt. Det er en sygdom, som rammer cirka en procent af befolkningen i aldersgruppen 60-70 år, og sygdommen er hyppigst efter 70 års alderen. Der er cirka lige mange mænd og kvinder, der får sygdommen.

Det er muligt at behandle parkinsons sygdom. Fysisk aktivitet er vigtig, og jeg kan af samme årsag henvise hende til gratis fysioterapi. Der er mange fordele ved regelmæssig træning for parkinsonpatienter. Det drejer sig blandt andet om forbedret evne til at udføre dagligdags funktioner, nedsat tendens til depression, forbedret nattesøvn og positiv effekt på hjernens funktioner. Desuden kan der behandles med medicin, der virker ved at øge niveauet af signalstoffet dopamin i hjernen og derved mindskes symptomerne.

Jeg fortæller kvinden, at hun muligvis har fået parkinsons sygdom, og at jeg vil henvise hende til sygehusets afdeling for sygdomme i nervesystemet for at blive undersøgt nærmere. Hun spørger: “Får jeg så en 20 års pille?” Vi smiler begge, mens jeg siger, at jeg er løbet tør for 20 års piller, men at der findes mulighed for behandling af sygdommen, og at det derfor er vigtigt at få en endelig afklaring.