Én ting ved jeg!

Litteraturen er fyldt med gode kostråd. Jeg bliver ikke sjældent spurgt til råds om kost og kosttilskud, og må erkende at jeg da ofte bliver lidt fjern i blikket. Men når det kommer til graviditet, er jeg sikker på én ting.

“Det er næppe skadeligt at tage en daglig vitaminpille,” kan mit svar være, når det er værst i forbindelse med spørgsmål om kost, og jeg tænker endnu engang, at det emne burde jeg vide noget mere om. Heldigvis har jeg en sygeplejerske, der ved meget  mere om det felt.

På ét område er blikket til gengæld fast og talen klar. Nemlig tilskud af vitaminet folinsyre til gravide: Folinsyre har nemlig indflydelse på fosterets udvikling. Hjernen dannes fra en struktur i det helt tidlige foster, der benævnes neuralrøret – en rørformet struktur, der også findes hos helt primitive dyr – og omkranses efterfølgende af rygsøjle og kranie i det lidt ældre foster. Udviklingen starter i den helt tidlige graviditet allerede efter de første få uger.

En fantastisk proces, der resulterer i det centralnervesystem, der kan tænke, se, høre og føle verden.

Som med så mange andre biologiske processer kan udviklingen gå galt, f.eks. i form af de sygdomme, der benævnes neuralrørsdefekter, bl.a. rygmarvsbrok. Rygmarvsbrok er en tilstand, hvor en del af rygmarven ikke er omkranset af rygsøjle. Resultatet kan være nerveskader med lammelser til følge – en invaliderende tilstand i sin værst form.

Meget veldokumenteret

I 1980 udkom der en artikel i det anerkendte tidsskrift Lancet, der for første gang påviste at et tilskud af vitaminet folinsyre til gravide forbygger rygmarvsbrok hos nyfødte. Artiklens hovedforfatter hed R.W. Smithells, engelsk læge og professor.

Som med al anden forebyggelse gælder det, at vi ikke ved, hvem, der havde været syge, hvis deres mødre ikke havde spist folinsyre – men statistikken siger, at Smithells arbejde har givet mange børn et liv uden sygdom. Et kip med flaget for ham!

Siden har litteraturen hobet sig op, og i dag betragtes folinsyretilskud til gravide som et særdeles veldokumenteret kostråd.

Variation og sundhed

“De gode råd før og i graviditeten er helt simple,” siger jeg til det forventningsfulde par, der har opsøgt mig før en påtænkt graviditet.

“Undgå alkohol og tobak..” – det er den bedste vuggegave, du kan give dit barn og lev så ellers stort set, som du plejer. Spis almindeligt sundt og varieret, og begynd med folinsyre allerede før du er gravid.

Det officielle råd fra Sundhedsstyrelsen er at få et dagligt tilskud af 0,4 mg folinsyre fra graviditeten planlægges til og med 3. graviditetsmåned.

Kvinder der tidligere har født et barn med rygmarvsbrok eller er i behandling med visse typer epilepsimedicin bør tage et tilskud med et højere indhold af folinsyre.

Derudover anbefales fra 10. graviditetsuge et tilskud af jern, og i hele graviditeten et tilskud af D-vitamin.