Funky farmor

Kan man være funky og fuld af energi, når man er over 60? Spørger man i FitnessWorld Fredericia, er svaret ja. Her deltager mere end 20 aktive seniorer på hold som bodytoning, bodybike, latinmix og funk – side om side  med væsentlig yngre deltagere. Og de ældre har ikke problemer med at følge med!

Fire, tre, to – igen. Vi er til funk, hvor der bliver vrikket med hofterne og rystet med skuldrene. Der er dømt headset og høj musik fra højttalerne. Måske ikke den slags musik, de fleste bedstemødre hører, men det betyder ikke noget. Alice og Else har ingen problemer med at holde takten. Musikken er formodentlig valgt på grund af rytmerne, men ordene fra omkvædet på Taio Cruz’ sang Dynamite passer ualmindeligt godt til det, vi kommer til at tale om denne formiddag: “I throw my hands up in the air sometimes. I wanna celebrate and live my life”.

For snakken med Alice, Else og Kirsten, der alle er over 60, viser, at de bliver glade af motion og i det hele taget har en stor lyst til at leve livet.

Har I det godt?

Over for salen med funkholdet er Kirsten steget op på en bodybike. Ikke noget med at gemme sig, fordi man er lidt ældre. Kirsten er med på forreste række. De unge sidder bagerst. Tempoet fejler ikke noget. Kirsten går til pedalerne med en energi, der er beundrings- og misundelsesværdig. Musikken er i den lidt hårdere genre – Whiskey in the jar med heavy metal-bandet Metallica lægger en solid bund med masser af guitar og trommer.

– Har I det godt?, råber instruktøren og fortsætter: – Hvis I ikke har lyst til at smile til jer selv, så smil til mig.

Sveden drypper og kinderne er røde, men der er ingen tvivl om, at deltagerne har det godt.

–Det er så godt. Er man trist en dag, kan man jo bare tage sit overtøj på og gå herned. Man kan komme en dag og være i dårligt humør, men når man er i gang, så ryger endofinerne jo rundt i kroppen. Og så er man glad, når man tager herfra, siger Kirsten, som har et barnebarn på 22, der synes, hans mormor er ret sej.

Hun startede på datterens opfordring med at gå i fitnesscenter for omkring 5 år siden og er lige siden kommet hver anden dag. Fødselsdatoen afslører, at hun er 66 år – ikke lige det tal, man kommer i tanke om, når man ser hende på spinningcyklen til bodybike.

At man får det godt af at dyrke motion, bekræfter Dorte, der er daglig leder i FitnessWorld Fredericia.

– Faktisk fortæller flere, der tager medicin på grund af fx diabetes eller for højt blodtryk, at de har sat deres medicinforbrug ned, efter de er begyndt at træne her, siger hun.

Det handler om livsglæde

Uanset hvordan jeg vender og drejer spørgsmålene, så ender disse tre skønne damer hver gang i det samme: De bliver bare glade af at dyrke motion. De tænker på, at de gerne vil have et langt liv, og det hænger sammen med glæden. Ordet livsglæde går igen, og når jeg sidder der med en lille smule dårlig samvittighed over, at jeg burde have været med ude på gulvet, ja så oplever jeg alligevel livsglæden – som en smittende varme strømmer den mod mig.

– Man bliver glad, når man er god ved sig selv, og det er man jo, når man dyrker motion, selvom det også er hårdt, siger Kirsten og indrømmer, at det kan være svært at komme ud i det kolde vintermørke.

Bare en lidt mere slidt overfrakke

Else og Alice, der nu er kommet ud fra funktimen, startede samtidig for 6 år siden. De kendte i forvejen hinanden og har stort set været her 2 gange om ugen lige siden.

– Der kan selvfølgelig dukke noget andet op, fx hvis jeg skal hjælpe med børnebørnene, men ellers er det fast to gange om ugen, siger Else.

– Ja, og vi deltager på mange forskellige hold. I dag var det funk, men det kan også være fx bodytoning eller latinmix; det er lige meget. Det er godt det hele, siger Alice.

Men hvordan er det at være der på gulvet til en funk-time sammen med så mange unge mennesker?

Svaret kommer prompte fra Alice:

– Herregud, vi har jo bare fået en overfrakke, der er lidt mere slidt end de andres.

Glimtet i øjnene taler sit eget tydelige sprog – indeni føler de sig stadig unge, og de har ikke den store lyst til at blive placeret på et decideret seniorhold. Det er også Dortes oplevelse:

– Der har været seniorhold her i centeret, men det skete lige så tit, at seniorerne meldte sig på det hold, der lå lige før eller efter, og derfor kunne vi lige så godt droppe det.

Vigtigt at komme ud

Der er ingen tvivl om, at det sociale betyder noget for de seniorer, der kommer og træner. Hver især fremhæver de, at det er vigtigt at have berøringsflader, når man stopper med at arbejde. De taler om deres egne forældre og om, at det ikke må være rart at blive gammel og ensom.

Det betyder ikke, at de er veninder. De mødes ikke uden for centret, men de har tid til at tage en snak i det lille cafémiljø, når træningen er slut. Mange af dem spiser morgenmad sammen om onsdagen, og de har deres egne kopper til at hænge i receptionen. Og måske betyder det noget, at andre forventer, at man dukker op.

– Ja, i går var der en, der lige kom forbi og sagde: Jeg kan ikke være med i dag. Jeg har et sygt barnebarn. Faktisk sker det også, at der en, der bare stikker hovedet ind for at drikke kaffe med de andre, hvis de ikke lige kan nå at være med på et hold den dag, siger Dorte.

Både Alice, Else og Kirsten fremhæver også, at de har tiden til at komme af sted. De forstår godt, at forældre med børn, der også har sportsaktiviteter, ikke får tid til at træne så meget, som de gør.

Plads til alle

Ser man på planen over de mange hold, opdager man hurtigt, at der er hold både morgen, formiddag, eftermiddag og aften.

– Vi skal være fleksible og give muligheder til alle. Derfor har vi også mange hold placeret på forskellige tidspunkter. De fleste kan godt lide, at der er noget at vælge mellem. Det gælder også seniorerne, siger Dorte.

Fleksibiliteten betyder også, at der skal være plads til alle typer motionister.

– Der er ingen, der ser skævt til de seniorer, der kommer her i centret. De gør jo bare det, de kan, og det tror jeg, alle har stor respekt for. De bruger i øvrigt vores ris- og roskasse og skal nok sige deres mening. Men jeg tror faktisk også, det er dem, der er bedst til at rose, siger Dorte.

Spørger man de tre damer, fremhæver de, at de føler sig velkomne, og det sker ofte, at der – ligesom denne morgen – sidder unge omkring dem ved cafébordene.

Da jeg nævner for Dorte, at damerne alle fortæller om den livsglæde, de oplever ved at dyrke motion, svarer hun:

– Det er dejligt at høre, men jeg tror, det giver mig lige så meget livsglæde at være sammen med dem, som de får ved at komme her. Jeg vil nødigt undvære dem.

Alice, Else og Kirsten er enige om, at de bliver ved, til de ikke kan klare det mere. De kan ikke undvære motionen, og deres opfordring til andre lyder da også: Bare kom i gang! 

Motion styrker hjernen

Motion forbedrer kredsløbet og nedsætter derfor risikoen for åreforkalkning og blodpropper samtidig med, at hjertet styrkes. Samtidig er et forbedret kredsløb også med til at styrke hjernen. Vi har et stort behov for blodforsyning til hjernen og især pandelapperne, som er den del af hjernen, der styrer vores muskler og træffer bevidste beslutninger.

Kilde: aeldresagen.dk