Når synet skal stilles ind

Synet er en fin mekanisme, men den kan have brug for at blive indstillet. Tove Straarup var ved alle mulige læger, før hun ved hjælp af synstræning slap af med mere end to års svimmelhed.

Svimmelheden kom ud af det blå. En morgen i vinterferien 2010, da Tove Straarup vågnede, var hun svimmel og havde kvalme. Og det ville ikke gå væk igen.

Hendes læge henviste hende til en ørelæge, som henviste videre til tandlægen. Uden forklaring på lidelsen.

– Så måtte jeg tilbage til min læge, som henviste videre til neurolog. Derefter til ørelæge igen, og så fik jeg lavet en MR-scanning af hjernen. Uden at de kunne se noget galt. Og nu var der gået et halvt år, fortæller Tove Straarup.

Hun kunne fortsætte med at arbejde, men det kostede store anstrengelser. Og hun fortsatte med at søge hjælp: Hos fysioterapeuten, hos kiropraktoren, hos akupunktøren.

– Akupunkturen tog min kvalme, så det var rart. Jeg var også til kranio-sakral terapi, som var meget afslappende – uden at tage svimmelheden. Jeg var begyndt at sige til mig selv: “Nå, Tove, så må du leve med det. I de næste 30 år…”, fortæller Tove Straarup.

Fandt løsningen på nettet

Endelig faldt hun på internettet over fænomenet “samsynsproblemer”, og hun opsøgte den nærmeste optometrist, der tilbød behandling for dette problem. Det var hos Kirsten Bonnichsen, der i godt 10 år havde drevet Klinik for Synsoptimering i Vejle.

Og ved hjælp af praktiske tests, øvelser og træning slap hun i løbet af få måneder af med svimmelheden. Øvelserne var en blanding af synsøvelser og rotationsøvelser, som kan påvirke mellemøret.

Og det var ikke kun svimmelheden, der forsvandt.

– Jeg er orienteringsløber, og jeg oplevede, at jeg næsten havde mistet mit perifere syn – når jeg kiggede på kortet, kunne jeg ikke orientere mig i omgivelserne samtidig. Så jeg måtte stoppe op. Jeg havde også problemer med at vurdere afstanden til jordbunden, så jeg faldt temmelig ofte. Det havde aldrig tidligere været et problem. Og det er det heller ikke længere i dag, efter jeg har lært om samsynstræning, fortæller Tove Straarup.

Flest børn med dårligt samsyn

Optometrist Kirsten Bonnichsen var glad for at kunne hjælpe Tove – men ikke overrasket.

– Vi træner mest børn – der er i gennemsnit et par stykker i hver skoleklasse, som har samsynsproblemer. Men en del voksne kan også have gavn af træningen. Vi har for eksempel en del klienter med piskesmæld, forklarer Kirsten Bonnichsen.

Hun understreger, at synsoptimering kun er løsningen, når problemerne ikke kan skyldes andre sygdomme.

– Vi får eksempelvis en del henvisninger fra optikere, når de opdager, at de ikke kan hjælpe kunden, forklarer Kirsten Bonnichsen.