Syn på øjet

En af vores mest værdsatte sanser er synet – men med alderen er den også en af de mest udsatte…

Forstørrelse indenfor rækkevidde

Når synet svigter og briller ikke længere er nok, opgiver mange desværre deres detaljekrævende hobbyer – f.eks. brodering, krydsogtværs, læsning m.m. Hos Horsensfirmaet TAGARNO har de sat fokus på problematikken og har udviklet nogle enkle kameraløsninger, som kan løse problemet.

Du lægger simpelthen det, du ønsker at se nærmere på i dit CCTV – også kaldet læseapparat. Her kommer det ind under et kamera, og du får det forstørret op på en skærm med det samme. CCTV kan bruges til alt fra at læse avisen eller en madopskrift til strikketøj og fluebinding.

Yderligere oplysninger fås hos Tagarno på 7625 1111 eller www.tagarno.dk.

Flere og flere kvitter læsebrillerne

Danskerne har i de senere år i mere end én forstand fået øjnene op for moderne øjenbehandlinger, som gør det muligt at slippe for sine briller og kontaktlinser. Behandlingerne med laser har været kendt i en del år. De bliver i dag udført både på offentlige hospitaler og på private klinikker, hvor man med laser kan fjerne almindelige synsfejl som nærsynethed, langsynethed og bygningsfejl. På det seneste er en ny behandlings­metode desuden kommet til, som særligt henvender sig til de +40-årige, der begynder at få problemer med læsesynet.

Metoden indebærer, at øjets gamle linse bliver udskiftet med en ny linse, der genopretter synet på læseafstand. Og det er en behandling, der i dag bliver udført næsten lige så mange af, som de kendte laserbehandlinger. Det oplyser Memira, der er landets største kæde af privatklinikker med speciale i øjenbehandlinger.

De nye behandlingsmetoder er i fremgang ikke bare i Danmark, men også i vores nabolande, hvor udviklingen er gået stærkere end i Danmark. I Norge bliver der således hvert år behandlet dobbelt så mange og i Sverige hele fire gange så mange brille- og linsebrugere som i Danmark.

Vitamin til øjet?

Betacaroten findes naturligt i frugter og grøntsager. Det er et forstadie til A-vitamin, der ved optagelsen i tarmen omdannes til “aktivt” A-vitamin. A-vitamin har afgørende betydning for, at vores øjne og syn fungerer, som det skal. A-vitamin er også en vigtig antioxidant, og beskytter cellerne mod skader fra frie

radikaler. De frie radikaler dannes hele tiden i alle celler i forbindelse med cellernes energiproduktion. De frie radikaler er meget skadelige for cellerne, og det er derfor vigtigt, at de neutraliseres. Dette arbejde udføres af antioxidanter som f.eks. Coenzym Q10 og A-vitamin.

Derudover bidrager A-vitamin til at opretholde et velfungerende immunsystem, og beskytter i nogen grad mod de oxidative skader, huden får, når den udsættes for sollys. Betacaroten fra f.eks. Jemopharm, indeholder naturlig betacaroten, der er udvundet af kontrolleret dyrkede mikroalger.

Husk brillen!

Altså solbrillen – for vores øjne har heller ikke godt af lange ophold i solen uden beskyttelse. På samme måde som huden kan blive solbrændt, kan øjnene det også. For meget ubeskyttet eksponering for solens stråler kan give midlertidige komplikationer som foto-keratitis, i daglig tale kaldt svejseøje, der svarer til en solskoldning af huden, bare i øjet.

Men solen kan også give mere permanente komplikationer. Overeksponering af UVA-stråler har bl.a. været knyttet til udviklingen af visse former for grå stær.

Det er særlig vigtigt at beskytte børn og teenagere i solen. Deres øjne er nemlig mere følsomme over for UV-stråling end voksnes, fordi de har større pupiller og klarere linser. Desuden opholder børn sig ofte langt mere i solen end voksne, og er dermed mere udsatte.

Derfor er en solbrille ikke en helt dårlig investering, og det kan betale sig at gå efter briller, der yder beskyttelse mod både UVA- og UVB-stråler.