Vorter – stenen i skoen

Der findes næppe den sygdom, der er omgivet af flere myter og husråd, end almindelige vorter. Hvad er fup og hvad er fakta – og må man gå i svømmehallen, når man har fodvorter?

Vorter er en infektionssygdom, dvs. årsagen til sygdommen er smitte med visse virus ved navn HPV. Smitte foregår ved direkte hudkontakt, hvor virus kommer på huden, bevæger sig igennem  de yderste døde hudlag og starter en proces i de levende hudceller, der resulterer i den karakteristiske hududvækst.

HPV-virus smitter meget lettere hvis hudbarrieren er brudt, f.eks. hvis huden er er beskadiget pga. eksem, eller hvis huden er våd.

Vorter har intet med hygiejne at gøre, og så er de i øvrigt helt uskadelige. Bortset altså fra, at de ikke pynter på huden. Man kan i øvrigt ikke smittes med HPV fra dyr, heller ikke fra skrubtudser. De fik før i tiden ofte skyld for at være smittekilde, hvilket har kostet mange uskyldige tudser en alt for tidlig og ufortjent død.

Virus og vortefamilie

HPV er en stor familie af virus. Nært beslægtet med de virus, der forårsager hudvorter, er de virus, der smitter seksuelt og forårsager kønsvorter. Visse undertyper af kønsvorte-virus kan give anledning til celleforandringer i livmoderhalsen hos kvinder og er årsagen til livmoderhalskræft. Viden om disse celleforandringer har ligget til grund for et af de største og mest effektive forebyggelsesprogrammer i den nyere medicinske historie. Alle kvinder i alderen 23-65 år indbydes med års mellemrum til screening. Det har reduceret forekomsten af livmoderhalskræft fra én  af de hyppigste cancerformer hos yngre kvinder til en relativt sjældnere sygdom i dag.

Fod- og håndvorter er anderledes uskadelige omend kosmetisk generende.

Fjernelse af vorter?

“Er det en vorte?” – spørger den lidt bekymrede mor til min lille patient, en pige på 5 år. I fællesskab kigger vi med lup på en lille hududvækst under foden. Når man er 5 år, er det svært at holde foden helt stille, men det lykkes.

Jeg skraber lidt i overfladen og ser i bunden af udvæksten nogle karakteristiske mørke prikker, der udgøres af små slyngede blodkar. Det er en hurtig diagnostisk test, der bruges til at adskille vorter fra f.eks. ligtorne (død hud under foden).

“Der er ikke den store grund til behandling” siger jeg. “Fodvorter forsvinder normalt af sig selv indenfor et lille års tid. Immunforsvaret opdager infektionen, og begynder at bekæmpe den  fremmede virus”.

Vorter kan blive større, genere under foden, eller tage længere tid, I så fald behandler man oftest med salve. Salven virker ved at opløse den del af huden, hvor vorten sidder. Frysebehandling kan også anvendes, men det gør ondt og kræver flere behandlinger, og er dermed ikke egnet til helt små børn.

“Alt i alt”, siger jeg, “synes jeg, vi bør se tiden an og se, om den ikke forsvinder.” “Og ja, hun må gerne gå i svømmehallen”. Svømmehaller er utvivlsomt et smittested for fodvorter, men det er så hyppig en infektion, at smitte i praksis er umuligt at undgå.