Fisk for alle

Får du fisk nok? Langt fra alle kan prale af, at fisken glider ned jævnligt nok, og det er ærgerligt, for fisk er en rigtig sund spise. Vi har tips og gode råd til mere fisk og omega 3 i din kost.

Undersøgelse på undersøgelse peger på fisk og omega-3-fedtsyrer, som en af vejene til et sundere og længere liv – både hjerne, hjerte og huden elsker fedtsyrerne. Og der er ingen grund til at frygte fedtet. Faktisk tyder alt på, at vi skal bruge de essentielle fedtstoffer, som dem i fisk, hvis vi vil tabe os.

Men ender du altid op med at vælge mellem de tre samme kedelige fiskeretter – eller bryder du dig simpelthen ikke om fisk? Resultatet er for alt for mange, at fisk bliver en sjælden gæst på middagsbordet, og så bliver vi snydt for alt for mange sunde fedtsyrer.

Fisk uden fiskesmag

Først og fremmest er det svært at gøre noget ved dit fiskeindtag, hvis du simpelthen ikke kan lide smagen. Der er dog fisk, der smager mindre af fisk end anden fisk – ligesom der er stor forskel på konsistensen. Så måske du bare skal prøve dig frem? Husk også at frisk fisk hverken lugter eller smager så gennemtrængende som fisk, der har ligget for længe, så stil krav til din fiskehandler.
Alternativt kan du supplere din kost med fiskeolier eller levertran. Det fås både flydende og i kapsler – og ingen af delene har i dag smag af fisk. Krillolie er også et godt supplement, da norsk forskning for nyligt har konstateret, at vi optager omega-3 lettere i kroppen, når den kommer fra de små krebsdyr.

Så meget fisk skal der til

Det bedste er dog at indtage fisk som en del af en varieret kost. Her får du nemlig samtidigt mange af de næringsstoffer med, som kapslerne ikke giver dig. Sundhedsstyrelsen anbefaler, at vi spiser fisk som hovedmåltid to gange om ugen – eller én gang og supplerer med fisk dagligt som pålæg til fx frokost.

http://www.2gangeomugen.dk/ kan du finde rigtig meget inspiration og mange lækre opskrifter – ikke mindst på grillet fisk, som er et spændende og sundt alternativ, når vi nu træder ind i grillsæsonen. Du kan også finde opskrifter, hvis du har mod på at prøve nye fiskearter eller fx lave hjemmelavet sushi.

Helse har fået lov at bringe nogle smagsprøver fra hjemmesiden – så værsgo: Ny inspiration til dine ugentlige sundheds-måltider.

Burger med pesto

Grillet ørred med bønnesalat

Salat med tun, avocado og parmesan

Grillet lakseside

Røget makrel med radiser

Spætte med tomatsalat

 

Kulør på grillen

Fisk grillet på spid er flot og farverig. Fast fisk er særligt velegnet til spid. Træspid lægges i blød 2 timer inden grillning for at undgå, at de antænder på grillen.
Metalspid smøres med olie for lettere at få fisk og grøntsager af bagefter.
Bland ikke rejer og fisk på spiddene, men lav dem på hver sit spid. Så er du sikker på, at rejerne ikke får for lang tid, og at fisken ikke får for kort tid. Spiddene grilles nemmest i en dobbeltrist.