Hockey dogs & frisk frugt

Sportshaller over alt i Danmark tilbyder i dag sund mad til aktive idrætsudøvere. Mange steder er friturebomber og usunde sodavand skiftet ud med grovboller, frisk frugt og smoothies.

Xandra Ponsong er en ægte ildsjæl, når det handler om sund mad til aktive idrætsfolk.

– Jeg tror på, at et skifte til sund mad skal være 100%. Her i Gladsaxe er vi gået all in – vi har lavet et cafeteria om til en lækker cafe, vi har malet væggene og loftet i lyse farver, vi har fået nye møbler, nyt navn og ja, en masse ny og lækker sund mad.

Xandra kan godt tillade sig at være bare en lille smule stolt. Efter kun et år med de nye sunde initiativer kan hun notere en fordobling af omsætningen med det samme antal kunder. Xandra har ansvar for en svømmehal i Bagsværd med 150.000 årlige besøg,  Gladsaxe Svømmehal med 400.000 årlige kunder og Gladsaxe Sportscenter, der anvendes af 52 forskellige foreninger med et tilsvarende besøgstal.

Daniel Eberhardt spiller ishockey i skøjtehallen. Han er glad for den nye sunde mad.

– Det er faktisk dejligt at være fri for de fede franske hotdogs, jeg kan meget bedre lide den sunde mad som en god gang pastasalat, bare der er godt med kød på, siger Daniel til Helse.

Xandra understreger, at det er vigtigt, at kommunen bakker op.

– Vi kæmper hver eneste dag for at leve op til Gladsaxe Kommunes klart definerede sundhedspolitik, og jeg er glad for, at de også selv bruger os til møder, seminarer og andet. Det ville jo være lidt grotesk, hvis de ansvarlige politikere spiste højt belagt  smørrebrød og wienerbrød til møder om sund mad, ikk’?

Helse møder mange glade kunder i den nye café. Og som en af dem bemærker:

– Det er dejligt endeligt at være fri for al den elendige junkfood. Er det ikke underligt at man kan finde på at fylde sportsfolk med fed olie og pølser på vej til eller fra træning i fitnesscenteret eller svømmehallen? Det er da absurd og heldigvis slut her i Gladsaxe.

Hockey-dog

Socialdemokraten Katrine Skov er den politisk ansvarlige for initiativet i Gladsaxe Kommune.

– Jeg er bare så stolt over, hvor langt vi er nået på så kort tid, og jeg synes det er super sejt, når de ansvarlige for vores cafe i skøjtehallen på eget initiativ tager kontakt til leverandører og udvikler deres helt egen Hockey Dog. En sundere hotdog med en pølse med max 10% fedt og et groft brød med fuldkorn.

Katrine Skov understreger, hvor vigtigt det er med sund mad, når man dyrker sport.

– Vi kan ikke opfordre folk til at leve et sundere liv med sport og så fylde dem med fed fritureolie og sukker. Det hænger bare ikke sammen. Der skal være en overordnet sund linje, og vores projekt med sund mad i alle kommunens idrætshaller er en del af  en klart defineret sundhedspolitik, fortæller Katrine Skov til Helse.

Projektet med sund mad i Gladsaxe Kommunes idrætsfaciliteter blev indledt i 2009, og i dag er alle idrætshaller i kommunen med på den sunde bølge og i stand til at tilbyde de aktive sportsfolk sund mad.

Skrid pomfrit

Gladsaxe er heldigvis ikke den eneste kommune, der er aktiv på denne front. Men mange steder er det stadig slik, sodavand og pomfritter, der bliver langet over disken i cafeterier i landets idrætshaller. Det konkluderede en undersøgelse ‘Sund mad i  idrætshaller – økonomiske perspektiver’, som Fødevareøkonomisk Institut i 2010 udarbejdede for Fødevareministeriet.

Rapporten viser, at interessen for sund “mad og drikke” blandt idrætshallernes brugere er blevet større. Men udbuddet i idrætshallerne er mange steder stadig præget af slik, sodavand og mindre sunde fastfood-produkter. Årsagen er bl.a., at disse produkter  giver stor fortjeneste, de er nemme at tilberede, og de passer til de unges livsstil. Økonomisk hjælp fra kommunerne kan derfor være med til at flytte udbuddet i en sundere retning. Et økonomisk incitament kan dog ikke stå alene. Der er behov for udvikling  af sunde produkter, der kan konkurrere med de usunde, ligesom forpagterne skal have den nødvendige viden og vejledning for at kunne sikre et sundere udbud, hedder det i rapporten fra Fødevareøkonomisk Institut.

Landet rundt

Faaborg-Midtfyn Kommune har igangsat projektet “Fra pommes frites til sund kost.” Og Aalborg Kommune skal over to år høste erfaringer med sund mad i fem pilothaller.

I Silkeborg kommune har man med succes skiftet friturestegte pommes fritter ud med ovnbagte, og man serverer slush-ice lavet på frugt. Et sundhedsprojekt, der har gjort stor forskel på menuerne i idrætshallernes cafeteriaer, selvom slik og sodavand stadig står på hylderne.

– Vi startede projektet op med tre idrætshaller, som alle har været glade for at få rådgivning. Vi har sammen fundet frem til sundere alternativer som pølser med et reduceret indhold af fedt, ovnbagte pomfritter og masser af frugt og salat. Det har generelt  været en succes, selvom det desværre ikke er alle cafeterier, der tør tage chancen. Nogle er mere konservative end andre, siger Heidi Simonsen, projektkonsulent i Silkeborg Kommune, på den kommunale hjemmeside.

Odd Kopperud er daglig leder af cafeteriet i Silkeborghallerne. Her har en ny menu vakt glæde. Omsætningen er steget, mens vægten er faldet.

– Jeg har selv tabt 20 kilo. Vi serverer groft brød, frugt og salater. Kunderne er glade, og det har givet os blod på tanden, fortæller Odd Kopperud.

I over et år har der ikke lugtet af friturefedt i ni haller i Sønderborg. Her har man med hjælp fra kommunen skiftet til pitabrød, frisk frugt og andet sundt. Flere halinspektører frygtede, at salget i cafeterierne ville styrtdykke, men det er ikke sket. I stedet køber folk grovboller og pitabrød.

– Vi har holdt øje med, om det ville gøre noget ved omsætningen. Men nu har frituregryden stået ude bagved i et år, og jeg tror ikke, den kommer ind igen, siger inspektør i Ulkebøl Hallen i Sønderborg Claus Eggert ifølge dr.dk. Flere haller har vist interesse for projektet.

Også i Haderslev har man haft succes med sund mad, og i Vejen Kommune, Vejen Idrætscenter, er man hoppet med på den nye, sunde bølge.

Fødevarestyrelsen forsøger at holde styr på alle de positive projekter. Oplysningerne er ikke fuldstændige, erkender de ansvarlige i styrelsen, dels kan der være flere aktive kommuner, som blot ikke har meldt tilbage endnu, dels kan der være private  idrætscentre, som styrelsen ikke har med i oversigten.

Faglig sparring og rådgivning

Kommuner kan få gratis rådgivning fra Fødevarestyrelsens rejsehold. Rådgivningen tager udgangspunkt i kommunens overordnede politikker for sundhed, børn og unge. Rejseholdet fungerer som sparringspartner for medarbejderne i kommuner i processen med at få sundere mad i idrætshallerne.

– Vi har 10 rejsehold fordelt over hele landet i vores projekt Alt Om Kost. Rejseholdene arbejder i dag blandt andet med projekter, der skal fremme sund mad i sportshaller, og jeg kan fortælle, at alle rejsehold beretter om stor interesse hos kommunerne,  fortæller projektleder Karen Eriksen, Fødevarestyrelsen.

Der kan være forskel fra kommune til kommune. Nogle kommuner er meget langt, som Gladsaxe, andre kommuner har sat sagen på dagsordenen, uden at det endnu har ført til konkrete initiativer. Men friske tal tyder på, at hver fjerde kommune, tæt på 25  % af landets 98 kommuner, arbejder med planer for sundere mad til de aktive sportsudøvere.

– Vores rejsehold tog først i 2010 fat på projektet med sund mad i idrætshaller. Og jeg mener, vi kan være stolte over, at der over alt er interesse for at tage del i projektet, siger Karen Eriksen til Helse.

Tilbage hos Xandra i Gladsaxe Sportscenter er humøret højt. Hun skal i gang med at lave endnu en lækker, nærende pastasalat til en tilfreds kunde, og der skal gøres klar til en gang grovboller.

– Mit bedste råd til andre forpagtere er, at de skal fortælle om alt det, man kan få i stedet for pomfritter og sodavand, så skal det nok blive en succes, siger Xandra Ponsong med et stort smil.

Info: Menuen i Gladsaxe Sportscenter

Dagens ret (med det sunde twist og masser af grøntsager)
Pastasalater
Sandwich
Smoothies
Friske frugtjuices
Grovboller
Tunsalat
Dagens pirog
Snacks: nøddemix, frugtstænger eller rosiner