Rosacea – konstant rødme

– Hudens måde at reagere på er ude af balance, så mennesker med rosacea reagerer på ganske normale stimuli. Kulde og varme. Vind og vejr, siger hudlæge Michael Heidenheim fra Dermatologisk Afdeling på Roskilde Sygehus.

Han er forfatteren bag artiklen “Rosacea – det røde ansigt”. Og netop de tre ord “det røde ansigt” er den korteste beskrivelse af hudsygdommen.

Rosacea er nemlig en blussende rødme, der sætter sig i ansigtet og foran på brystet. Hyppigst i ansigtets såkaldte T-zone, der består af hage, næse, pande og kindben. Faktisk er det en reaktion i hudens blodkar, der giver den røde farve.

Blegansigterne bliver rødhuder

Rosacea rammer oftest lyshudede kvinder i aldersgruppen 30-50 år, mens sygdommen til gengæld er mere synlig hos de mandlige patienter. F.eks. er det oftest mændene, der får den karakteristiske ´portvinsnæse´, rhinophyma, der altså ikke har noget med overdrevet alkoholforbrug at gøre.

Ifølge Michael Heidenheim vil den meget iøjnefaldende sygdom i mange tilfælde føre til lavt selvværd og social stigmatisering.

Det gælder for rosacea, som for psoriasis, at man ikke med sikkerhed ved, hvad der forårsager det. Der er mange teorier, men den mest sandsynlige forklaring er, at den cigarformede hårsækmide Demodex har en finger med i spillet:

– Miden Demodex er en del af vores normale hudflora, så vi har den alle sammen. Men man antager, at mennesker med rosacea lettere bliver overfølsomme over for miderne, fordi deres immunsystem opfatter dem som fremmedlegemer, siger Michael Heidenheim.

Man kan heller ikke udrydde miderne. De vil komme igen. Men man forsker i, om det er muligt at holde bestanden nede.

Huden vælger selv

– Der er ikke nogen naturlov, der bestemmer, hvordan rosacea udvikler sig. Du kan sagtens have det i mild grad, uden at det nogensinde bliver værre, siger Michael Heidenheim.

Selv med den milde grad er det vigtigt at passe godt på sin hud og undgå ting, der trigger og forværrer rosacea.

– Hudpleje for rosacea er i virkeligheden meget let, for huden fortæller, hvad du skal passe på. Der er ikke noget produkt, der er bedre end et andet.

Som grundregel skal man anvende hudpleje med så få komponenter som muligt. En creme må helst ikke virke alt for fedtet, for den må ikke forsegle huden. Man må prøve sig frem, siger Michael Heidenheim.

Rosacea

Kort fortalt: Uforklarlig betændelse i huden.

Har ikke noget dansk navn, derfor har mange fejlagtigt kaldt det voksen-acne.

Er en uforklarlig reaktion i hudens blodkar.

Sandsynligvis forårsaget af miden Demodex (alle har den, men rosacea-menneskers immunsystem bekriger den).

Rosacea-triggers – der gør sygdommen værre:

Sollys

Følelsesmæssig stress

Varme og kulde, vind

Fysisk anstrengelse

Alkohol (især rødvin og øl)

Krydret mad

Høj luftfugtighed

Indeklima

PC-skærmarbejde

Hudprodukter med parfume, sorbat, acetone, alkohol

Farmaka

Det er godt for rosacea:

Undgå alle rosacea-triggerne. Det kan være svært, når der er så mange, men det virker for nogle patienter at undgå:

Alkohol, varme drikke, krydret mad og parfumerede hudprodukter.

 

Du kan læse mere om hudsygdomme og hudpleje på www.huddoktor.dk, hvor artiklens rosacea-ekspert er redaktør. Her er også en brevkasse, hvor du kan stille spørgsmål til en hudlæge.