Grøn mad og fede fisk kan holde dig gigt-fri

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Colourbox

Selvom der ikke er nogen specifik kostplan eller kur til dig, der enten har en gigtsygdom eller bare gerne via kosten vil gardere dig mod at få én, så er der alligevel nogle råd, som eksperterne kan blive enige om.

Det bedste, du kan gøre for at forebygge gigt via det, du putter i munden, er at spise masser af grøntsager, frugt og fede fisk. Og så skal du undgå rygning, som er en stor risiko-faktor i forhold til gigt. Det samme er overvægt, så derfor skal du være opmærksom på at holde normalvægten, så dine led og muskler undgår at blive belastet unødigt af de overflødige kilo. Dermed slår du også mange sygdomsfremkaldende faktorer ned med et smæk, idet både diabetes og hjertekarsygdomme har overvægt som en stor risiko-faktor. Motion er det bedste middel til at få forbrændt de ekstra kilo og til at få din puls op, så dit kredsløb bliver styrket. Så op af sofaen – sæt dig på cyklen, gå en rask tur eller løb dig en tur, hvis du kan. Det er også en god idé at styrke-træne dine muskler og led – f.eks. via moderat træning med vægte.

Helse har været gennem en række anbefalinger til. hvordan du via kosten kan forebygge gigt – eller via din mad får det bedre, når du har gigt.

Det bedste råd, vi kan finde, er at følge Fødevarestyrelsens officielle kostanbefalinger om at spise grønt og varieret og dermed spare på det røde kød.

Især hvis man har urinsyregigt, er det vigtigt at skære ned på kødet. Og så skal du huske at spise fisk – især de fede som makrel, laks og sild, der er rige på omega-3-fedtsyrer. Der er videnskabeligt belæg for, at omega-3 fedtsyrer både er gode, når vi skal forebygge gigt og for folk, der har fået en gigtdiagnose, fordi omega-3- fedtsyrerne er med til at mindske skader på led og dermed smerter.

Vores immunsystem spiller også en væsentlig rolle i forhold til, om vi får de inflammatoriske gigtsygdomme – dem, der medfører en betændelsestilstand i leddene. Nøglen til at booste vores immunsystem ligger i høj grad i vores tarm, idet forskere over hele verden er i fuld gang med at dokumentere, at jo flere bakteriestammer af den gode slags, vi har i vores tarmkanal, jo stærkere immunforsvar. Når vi spiser en masse grønt, så er det netop til stor gavn for en velbalanceret tarmflora.

 

__________

 

De officielle kostråd også gode for dig med gigt

• Spis varieret, ikke for meget og vær fysisk aktiv
• Spis frugt og mange grønsager
• Spis mere fisk
• Vælg fuldkorn

• Vælg magert kød og kødpålæg
• Vælg magre mejeriprodukter
• Spis mindre mættet fedt
• Spis mad med mindre salt
• Spis mindre sukker
• Drik vand

__________

 

SPIS FEDE FISK

Det har været kendt i mange år, at omega-3-fedtsyrer, som især findes i fede fisk, har en lindrende virkning på symptomer ved inflammatoriske gigtsygdomme, som f.eks. leddegigt. Forskningen har også vist, at fiskeolien hæmmer de inflammatoriske processer.

Voksne anbefales at spise omkring 350 gram fisk om ugen. De 200 gram skal gerne være fed fisk. Fed fisk er blandt andet laks og makrel. En kost rig på fisk kan måske være med til at modvirke betændelse i leddene.

Du kan både vælge frisk, frossen eller røget fisk, alt efter hvad du bedst kan lide. Også fisk fra dåse og skaldyr tæller med.

Kilde: Gigtforeningen