Dårligt blodomløb: Fryser eller brænder dine fødder?

Af: Tina Rønhøj/kommunikationsmedarbejder i Danske Fodterapeuter

Foto: Scanpix/Iris

Dårligt blodomløb kan give dig iskolde, kridhvide eller højrøde fødder, som du skal passe ekstra godt på.

Fødder, der har samme farve som et lagen og temperatur som et kældergulv; eller fødder, der blusser og får samme farve som en moden tomat. Sådan kan dine fødder godt reagere, hvis du har nedsat blodomløb i dine fødder og ben. Du kan blandt andet mærke det ved, at sår og vabler har svært ved at hele. Og hvis du får blodfortyndende medicin, kan rifter bløde i længere tid end normalt.

Du kan også få ondt, når du går, men lad dig endelig ikke stoppe af det. I stedet skal du gøre noget ekstra for dine fødder ved at ændre på dine daglige plejerutiner, dit fodtøj og dine strømper.

Værn om huden

Du holder din hud mere fleksibel og modstandsdygtig ved at smøre dine fødder ind i en fed fodcreme, der passer til din hud. Det forhindrer bakterier i at trænge ind og lave ballade. Brug cremen hver dag på et tidspunkt, der falder dig naturligt og undlad at smøre mellem tæerne.

Har du kolde fødder, skal du holde dem tørre mellem tæerne, da du ellers risikerer at få sår. Når du klipper negle, skal du også være forsigtig, så du ikke laver hul på huden. Af samme årsag bør du aldrig bruge ligtorneplastre, fordi de kan ætse huden og danne sår.

God pasform

Du kan yderligere beskytte dine fødder ved at købe fodtøj, der passer til dig. Det er ikke altid, at du selv kan mærke, om pasformen er perfekt, og derfor bør du få kompetent vejledning af en professionel, f.eks en fodterapeut.

Du kan selv nå langt ved at lave en skabelon af dine fødder. Det gør du ved at stille dig på et stykke papir og tegne rundt om dine fødder. Hold blyanten i en 90 graders vinkel, når du tegner rundt om din hæl og dine tæer, og sæt blyanten lidt på skrå, når du tegner i hver side af dine fødder. Klip skabelonerne ud og læg dem ned i de sko, du er interesseret i. Kravler papirskabelonerne opad, er skoene for smalle eller små på de steder, hvor det sker.

Vælg desuden sko i et materiale, der fastholder foden, men ikke trykker den. Sørg for, at skoene har en god lukkeanordning, f.eks. velcro- eller snørebånd, remme eller lynlåse.

På med uldstrømpen

Har du kolde fødder, kan uldstrømper blive din allerbedste ven. De fås både i tykke og tynde versioner, så du kan bruge dem året rundt. Alternativt kan du købe bomulds- eller bambusstrømper; aldrig nylon.

Har du hævede fødder, kan støtte- eller kompressionsstrømper lindre, men lad endelig være med at skynde dig ud og købe et par fra hylden. Du må først en tur til lægen, der kan måle dine blodcirkulation og vurdere, om det er nødvendigt med støtte- eller kompressionsstrømper, og hvilken klasse du skal have.

 

Tegn på nedsat blodomløb i fødderne

  1. Huden er iskold, kridhvid eller højrød.
  2. Sår og vabler heler dårligt.
  3. Ben og fødder hæver.
  4. Fodsved, selvom fødderne er kolde.
  5. Tæer ændrer form og bliver mere spidse.