Bøfbourguignonne

Til 6 personer

1¼ kg okseinderlår

100 g bacon eller

Letsaltet stribet flæsk

2 løg

½ kg skalotteløg

2 porrer

2 gulerødder

3 fed hvidløg

Ca. ½ dl hvedemel

Salt og peber

1 spsk smør

1 spsk olie

Krydderurtebuket af 1 bdt persille,

Timiankviste og 3 laurbærblade

1 flaske rød bourgogne

1 dl cognac

½ liter oksebouillon

½ kg champignon

Smør

Citronsaft

Sådan gør du:

Skær kødet i 3 cm store terninger og dup dem tørre. Skær bacon i små stykker. Gør grøntsagerne klar, skær de pillede løg over, skær porrer og gulerødder i skiver. Vend kødterningerne i salt- og peberblandet mel og brun dem sammen med flæske- eller baconstykkerne i smør og olie i en gryde. Brun kun et lille hold kød ad gangen, ellers daler bruningstemperaturen. Tag kødet op af gryden og tilsæt løgene. Lad dem snurre i fedtstoffet, til de får lidt farve. Kom kødet tilbage i gryden og tilsæt gulerødder og porrer samt overskårne hvidløgsfed. Tilsæt krydderurtebuket, rødvin, cognac og bouillon. Læg låg på gryden og lad retten snurre en god halv time, eller til kødet er mørt. Rens champignonerne og svits dem i smørret i en anden gryde og dryp dem med citronsaft. Fisk krydderurtebuketten op af kødgryden. Kom svampene i retten, varm igennem og smag til.

Tilbehør til den klassiske Bøf bourguignonne er godt brød, men retten kan også serveres med ris eller små kogte aspargeskartofler (gerne med skræl), som er ristet i lidt smør i ovn eller gryde.

Værsgo’ Vintermad fra Gyldendal er en samling på godt 50 retter, der giver varme og styrke med krydderier, grøntsager og godt kød. I bogen er der både hurtige opskrifter til hverdage og simremad til weekenden og særlige lejligheder. Vejledende pris kr. 129,95.