Kagemænd og kagekoner

Det kan være svært at tale om sex – også for lærere. Holstebro Kommune har knækket koden og skabt en unik succes med effektiv og populær seksualundervisning for alle i samarbejde med blandt andre de lokale bagere.

– Jeg er bare SÅ stolt af, at vi er lykkedes med at få sundhedsplejersker til at arbejde sammen med lærere om dette unikke projekt. Alle sagde til mig, at det ikke kunne lade sig gøre. Men det kunne det.

Sundhedsplejerske og projektleder Lone Kjær Hein stråler, når hun med stor begejstring fortæller, at Holstebro Kommune er i mål med landets første politisk godkendte læseplan for seksualundervisning fra 0. til 9. klasse.

– Og ikke nok med det. Vi har haft held med at engagere forældrene i projektet. Mange var uhyre skeptiske i begyndelsen, de troede jo, at seksualundervisning var, som da de selv gik i skole. Men vi har overbevist dem om, at moderne seksualundervisning handler lige så meget om trivsel, følelser og selvværd som om sexsygdomme og frygten for at blive gravid. Forældrene har oplevet, hvordan vi med moderne undervisning kan angribe mobning og skabe rummelighed.

Klamydia og aborter

Udgangspunktet var en kommune med mange klamydiatilfælde blandt unge, et højt aborttal blandt unge kvinder og et usædvanligt ringe vidensniveau blandt de unge, dokumenteret via en kondomkampagne i 2007-2008. Alt i alt en barsk øjenåbner, som viste, at kommunen havde en massiv sundhedsmæssig udfordring.

Mange lærere gav udtryk for, at de var dårligt klædt på til opgaven. Seksualundervisning er som udgangspunkt et timeløst fag og i mange kommuner underprioriteret.

– Derfor tænkte vi, hvad nu hvis alle skoler uddanner mindst en enkelt lærer til at varetage seksualundervisningen og som tager ansvar for de andre lærere?

Lone Kjær Hein fortæller, at projektet på denne måde har uddannet en række særlige kompetencepersoner.

– Vi har nu 48 fagligt uddannede kompetencepersoner på kommunens 34 skoler, vi har etableret et velfungerende tværfagligt samarbejde inden for kommunen, og det tre år lange projekt er afsluttet med succes i år, hvor den fælles læseplan er blevet rullet ud på alle skoler. Vi har blandt andet kørt uge-sex-kampagner, hvor alle skoler helt eller delvist skifter skoleskemaet ud til at handle om seksualundervisning.

Projektet i Holstebro Kommune er skabt i samarbejde med Sundhedsstyrelsen og foreningen Sex & Samfund.