Regnbuehindebetændelse: En slags gigt i øjet

Af: Øjenforeningen

Foto: Øjenforeningen

Gigt er normalt noget, man forbinder med smerter i led og muskler. Men også øjet kan rammes. Betegnelsen ”gigt i øjet” dækker over sygdommen regnbuehindebetændelse eller iritis.

Bag hornhinden findes den del af øjet, der giver os vores øjenfarve. Den kaldes for regnbuehinden, og den regulerer, hvor meget lys, der lukkes ind i øjet. Det gør den ved enten at udvide sig eller at trække sig sammen. Den sorte pupil, som regnbuehinden omkranser, er så at sige et hul i regnbuehinden.

Regnbuehinden kan rammes af en betændelsestilstand, der hverken skyldes virus eller bakterier. På samme måde som med gigt, er det kroppens eget immunsystem, der overreagerer, og (meget uhensigtsmæssigt) begynder at bekæmpe kroppens eget væv. Det kaldes for en inflammation.

 

En øjenlæge skal stille diagnose

Som regel opstår regnbuehindebetændelse akut på det ene øje. Lys får pupillen til at blive mindre og derved den syge regnbuehinde til at bevæge sig. Det opleves som smerter og lysskyhed. Øjet vil ofte være rødt og synet sløret.

Det er kun øjenlægen, der med sikkerhed kan stille diagnosen og iværksætte en behandling. Det er vigtigt, at sygdommen behandles, da den ellers kan give svære komplikationer, der skader synet. Ubehandlet kan sygdommen føre til sammenvoksninger mellem regnbuehinden og øjets linse. I sjældne tilfælde kan det føre til grøn eller grå stær.

 

Behandling af regnbuehindebetændelse

Som regel er det tilstrækkeligt at behandle regnbuehindebetændelse med binyrebarkhormon og øjendråber, der udvider pupillen. (Dette kan midlertidigt ophæve evnen til at læse og se skarpt). Ved tidlig behandling kan man forvente, at sygdommen varer alt fra to dage til to uger. Men har man én gang haft sygdommen, vil man have en øget tendens til at få den igen. Hver gang man oplever symptomerne, er det vigtigt at kontakte øjenlægen, så den rigtige behandling straks kan påbegyndes. Nye anfald kan også ramme det modsatte øje. Kun i svære tilfælde er det nødvendigt at indtage medicin i tabletform.

Regnbuehindebetændelse kan optræde isoleret eller som følge af anden gigtsygdom i såvel barne- som voksenalder. Som ved alle øjensygdomme bliver resultatet af behandlingen bedst, når behandlingen starter så tidligt som muligt i sygdomsforløbet.

 

Hvis du vil vide mere om øjet og behandlingen af øjensygdomme: Besøg Øjenforeningens hjemmeside – ojenforeningen.dk