Lærke Winther afslører, hvordan hun først var ramt af forfængelighed ved tanken om at deltage i programmet. Den almindelige opfattelse af overgangsalderen som en periode med negativitet og forfald fik hende til at tøve. Men hendes indre modstand overbeviste hende om, at det var nødvendigt at stå frem.
Hun understreger at det er vigtigt at skabe dialog omkring aldring og overgangsalder i vores ungdomsfikserede samfund.
Gennem sin medvirken i DR-programmet stødte Lærke Winther på en omfattende liste af symptomer forbundet med overgangsalderen – fra blødningsforstyrrelser og hedeture til psykiske udfordringer.
Det er et vildledende begreb. I ordet ’overgang’ ligger jo, at det er en fase.
Listen var langt mere omfattende, end hun havde forventet, hvilket understregede hendes mangelfulde viden omkring overgangsalderen.
Winthers søgen efter viden bragte hende til den berømte bog ‘Kvinde kend din krop’. Men i stedet for klarhed blev hun mere forvirret. For det er en udbredt misforståelse, at overgangsalderen blot er en kortvarig fase, hvorefter alt vender tilbage til det normale.
Denne opfattelse overser begrebet perimenopause – en periode med hormonel ubalance, der kan vare flere år før menstruationens ophør. Lærke Winther selv, kendt for sin hormonelle sensitivitet, understreger variansen i kvinders oplevelser af denne periode.
Lærke Winther udtrykker et ønske om mere oplysning og forskning på området, herunder muligheden for hormontest i Danmark, som man blandt andet kan få det i England. Dette kunne potentielt hjælpe mange kvinder gennem deres overgangsalder med større forståelse og mindre ubehag.
Efter sin medvirken på DR har Lærke Winther fået fornyet interesse for emnet, og hun håber, at hendes åbenhed kan inspirere til yderligere forskning og dialog omkring overgangsalderen.
En dialog, der kan lede til en bedre forståelse og håndtering af den naturlige livsfase, fri af tabuer og skam.