Viden om kvinders overgangsalder er mangelfuld

Af: Helse-Redaktionen

Foto: Shutterstock

Østrogen og det kvindelige hormonspejl gør kvinder svære at forske i og måle på. Det betyder, at forskning, der kunne være til gavn for halvdelen af jordens befolkning, ikke kommer op at flyve. Det vil forskere på Københavns Universitet gøre noget ved

En helt ny måde herhjemme at skaffe forskningsmidler på, skal nu prøves for at blive klogere på kvinders overgangsalder. Maria Hybholt, adjunkt, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet, er frontfigur for en crowdfunding-kampagne, der skal være med til at finansiere et forskningsprojekt om kvinders overgangsalder og skaffe ny viden og indsigt i den vigtige livsfase og på mange måder tabuiserede livsovergang for kvinder.

Årsagen til at afprøve en helt ny vej til forskningsmidler skyldes ifølge Maria Hybholt, at de store fonde sjældent finansierer forskning i almene problematikker, som f.eks gener og manglende livskvalitet hos kvinder i overgangsalderen og umiddelbart op til den kvindelige milepæl.

– Blandt mange fonde er der et fokus på at støtte udsatte grupper, f.eks. i forhold til sygdom, etnicitet og indkomst, men de kvinder Maria Hybholt forsker i, er ikke som sådan udsatte, siger hun og fortsætter:

– Det er kvinder over en bred kam, der fokuserer betydelig mere på omsorg for familien, arbejdet og kolleger, end på dem selv. Det er en super kvalitet, men det gør, at det bliver svært at få midler til at finde ud af, hvordan de har det, især i forhold til overgangsalderen, siger hun og tilføjer:

– Der er så mange aspekter, der bør undersøges, og det er derfor, at vi har startet crowdfunding-kampagnen

Maria Hybholt, Adjunkt, Institut for Idræt og Ernæring, Københavns Universitet 

Maria Hybholt oplyser, at der indtil videre er over 900 kvinder, der har støttet kampagnen med omkring 180.000 kroner.

Maria Hybholt fortæller, at målet med kampagnen er at indsamle op mod fem millioner kroner. Det ved hun godt er meget optimistisk, men målet er fastsat efter en rationel kalkule.

Lige nu er der cirka en halv million danske kvinder, der enten er lige før, midt i eller lige efter overgangsalderen, og hvis 10 procent af dem giver 100 kroner, kommer det beløb inden for rækkevidde, forklarer hun.

Faktisk har Maria Hybholt allerede fået støtte til forskningsprojektet, ’Kvinder i Sund Overgang’, som hun har startet med lektor Lasse Gliemann.

Det er blevet støttet af Sygeforsikring Danmark med fem millioner kroner, og midlerne finansierer forskning i blandt andet hjertekarkredsløbet og hjernen hos kvinder i overgangsalderen.

– Men overgangsalderen er et meget komplekst forskningsfænomen, og når man gerne vil undersøge et felt, der er så lidt viden om, når man ikke langt med fem millioner kroner, forklarer Maria Hybholt.

Visionen er på lang sigt at oprette et center for kvinder i sund overgang, der kommer meget bredere ud og henvender sig til alle kvinder i den midterste og senere fase af livet.

– Der er så meget at forske i, ikke bare fysiologi, men også sexliv, familie, hukommelse, indlæring, knogler, muskler, siger Maria Hybholt.

Et sådant center vil koste et trecifret millionbeløb, så derfor er det også nødvendigt at få de store fonde med på banen, understreger hun.

Link til crowdfundinghjemmesiden: www.nexs.ku.dk/kisobidrag

Herfra kan man også klikke ind på lidt mere om det igangværende projekt (www.nexs.ku.dk/kiso).