Ole Henriksen: “Du er dine tanker”

Af: Jette Warrer Knudsen / Foto: Lars Henrik Laursen

Det stod ikke skrevet i stjernerne, at Danmarks creme-konge Ole Henriksen skulle blive en succesfuld verdensberømthed. Men på et tidligt tidspunkt i sit liv, da han var allermest ulykkelig, valgte han at kæmpe for et glædesfuldt liv.

Ole Henriksens budskab er, at du kan blive glad med vilje og forme din hjerne til at tænke anderledes. TV-journalist og forfatter Ole Juncker har med videnskaben som hjælper forsøgt at få en glad hjerne som Ole Henriksens. Det har han skrevet en ny bog om, og HELSE har mødt de to navnebrødre til en snak om livsglæde.

Skal dit liv være malet i grå eller stærke og lysende farver? Du bestemmer langt hen ad vejen selv. Du kan nemlig selv træne din hjerne op til at blive gladere. Ja, du kan faktisk få en hjerne som den hyperpositive Ole Henriksens, Danmarks verdensberømte kosmetik og spa-guru. Og med videnskabelig dokumentation oven i hatten.

Initiativtageren til hjerneombygningen er tv-journalist og forfatter Ole Juncker. Efter at have arbejdet professionelt med Ole Henriksen flere gange var han blevet så fascineret af Ole Henriksens sprudlende glæde og positive indstilling, at han med videnskaben i ryggen ville afdække, om det kunne lade sig gøre at forme sin egen hjerne, så den kom til at ligne Ole Henriksens. Det har han skrevet en bog om, og i den anledning har Helse mødt de to gange Ole til en snak om tilgangen til at lade sit liv farve af glæde og entusiasme.

Glæde med kontraster

Optakten til mødet kunne ikke være en større kontrast til mødet med den glade og positive Ole Henriksen. På vej til interviewet i tog til København havde journalisten været ude for en forsinkelse, som skyldtes den tragiske kendsgerning, at et livstræt og fortvivlet menneske var sprunget ud foran toget.

Det fortæller jeg Ole Henriksen på vej hen til den park i København, hvor fotografen skal have taget sine billeder. Ole Henriksen, med en række skjorter og jakker hængende på bøjler på sin ene arm, til ære for fotografens valgmuligheder, stopper op:

– Åh, hvor er det trist at ende livet sådan. Det burde ingen mennesker føle sig nødsaget til, siger Ole Henriksen. Hvis nogen føler sig fristet til at tilføje, at det er da let nok at sige for en verdensberømt Hollywood-millionær, så er det om at slippe den tanke. For Ole Henriksens glæde ved sine medmennesker og livet generelt bygger nemlig på et fundament af at være glad med vilje – på en mørk og sorgfyldt baggrund. En proces, som han satte gang i som helt ung, da han ulykkelig og fremmedgjort i sin barndomsby, nordjyske Nibe, besluttede, at han ville væk og skabe et liv, hvor han kunne føle sig hjemme. Beslutningen rummede også et løfte til ham selv om altid at ville se det unikke og smukke i det enkelte menneske – og aldrig træde på andre mennesker og gøre dem ulykkelige. For ingen skulle være så ulykkelig, som han selv havde været det.

Ole Henriksen er på mange måder et levende bevis på H.C. Andersen-eventyret om ællingen, der blev mobbet og hånet, indtil den pludselig svømmede rundt som en smuk svane. Hans liv indeholder mange unikke fortællinger, der kan fortælles uendeligt mange gange. Og heldigvis stiller han altid gerne op og giver sig selv hudløst og ærligt.

Skepsis fordufter

Ole Juncker fortæller om, hvordan han gang på gang har oplevet, at folk, selv de mest skeptiske, må overgive sig til Ole Henriksens oprigtige glæde og generøse komplimenter til de mennesker, han møder på sin vej.

– Jeg ville selv gerne være sådan. Ikke fordi jeg var træt af mig selv, men fordi jeg gerne ville blive en bedre og mindre melankolsk udgave af mig selv. Jeg ville gøre Ole Henriksen til min læremester samtidig med, at vi gik videnskabeligt til værks ved at undersøge og sammenligne vores hjerner i processen, fortæller Ole Juncker. Da det ikke var muligt at få det danske sundhedsvæsen med i hele processen, allierede de to gange Ole sig med den amerikanske neuropsykolog, John B. Arden. I den nye bog leverer han et ganske solidt bevis på, at du selv kan lave din hjerne om til at blive en mere glad model.

Hjerner i farver

Allerede ved de første scanninger af de to navnebrødres hjerner var der åbenlyse forskelle. Ole Henriksens var præget af grønne og blå farver, mens Ole Junckers flere steder var flammende rød.

– Min hjerne stod faktisk i flammer, siger Ole Juncker, mens Ole Henriksen varmt smiler sig igennem kommentaren: – Ja, jeg må sige, du havde alle odds imod dig, men du klarede dig jo fantastisk.

Ole Juncker gik også benhårdt og med stor selvdisciplin efter sit mål – at få en hjerne som Ole Henriksens. For han havde nemlig forstået, at bag Ole Henriksens tilsyneladende lette og sorgløse glæde, bor der hårdt arbejde og daglige rutiner, som han aldrig giver slip på.

I begyndelsen var det svært for Ole Juncker at tvinge sig til at give mennesker overvældende komplimenter og ikke mindst sige til sit eget spejlbillede hver morgen: “Hvor ser du godt ud. Du skal nok få en dejlig dag. Men stille og roligt begyndte komplimenterne til spejlbilledet og andre at flyde helt naturligt ud af munden. Det føltes ikke længere falskt og akavet at være så positiv og ødsel med verbale roser, fortæller Ole Juncker.

– Du bliver selv glad, når du giver andre mennesker komplimenter. Du bliver smittet af deres glæde, og en rigtig god cirkel er skabt. Du genererer mere og mere glæde, og det former din hjerne. Du begynder at tænke anderledes. Du ændrer dig, fordi vi er vores tanker, forklarer Ole Henriksen, der flere gange under interviewet og fotograferingen ganske naturligt har pustet liv i sine ord i virkelighedens verden.

På vej fra parken tilbage til forlaget, hvor interviewet skulle fortsætte, fik mange forbipasserende sig en varm hilsen og en kompliment at gå videre med. Og alles øjne klæbede til Danmarks ukronede creme-konge.

Denne gang er han kun i Danmark få dage. Masser af interviews, foredrag og VIP-arrangementer venter i en særdeles presset kalender. Men Ole Henriksen glæder sig til det hele. Ikke mindst til at besøge sin familie i Nordjylland. Den skal der altid være tid til, siger Ole Henriksen, der rejser de fleste af årets dage. Han bor altid på de samme hoteller, når han rejser verden rundt. I Danmark er det Skt Petri Hotel i København. Her har han en tæt kontakt til personalet, som kender hans daglige rutiner og ønsker.

– Det betyder meget for mig at bo det samme sted hver gang for at kunne føle mig hjemme i mig selv, når jeg er så meget på farten, fortæller Ole Henriksen. Egentlig ville han gerne rejse noget mindre, efter at han har solgt sit kosmetik- og spa-imperium til luksuskoncernen LVMH, og nu arbejder som rådgiver og konsulent for sit livsværk. Et løfte til sin mand, Lawrence, om at have mere tid sammen i Los Angeles, presser sig på.

– Mit arbejde er min passion, så det er svært at finde en balance. Men jeg prøver, bedyrer Ole Henriksen og siger tak for i dag for at snuppe en løbetur, inden det går løs igen med et par aften-arrangementer – He loves it.

 

Kort om Ole Henriksen

f. 1951, grundlægger af den verdensomspændende hudplejeprodukt Ole Henriksen Skin Care. Som skønheds- og wellness-ekspert har Ole været på forsiden af et utal af verdens store modemagasiner og har optrådt i TV i mange lande. Han har udgivet en række skønhedsbøger, biografien “Et Ærligt Liv” samt samtalebogen “Livet Er en Gave”.

Ole Henriksens hverdagstips til velvære

  • Social medicin – tætte relationer til andre.
  • Hjernegymnastik – prøv noget nyt, der udfordrer dig.
  • Motion: Find legebarnet i dig.
  • Sund kost og hudpleje. Masser af fede fisk, sunde olier og grøntsager. Ingen sukker og salt. Eksfolier din hud regelmæssigt og tilfør den masser af fugt. En hud – også med rynker – er smuk, når den er velplejet.
  • Søvn.
  • Nærvær.

Sådan får du Ole Henriksens Hjerne

People´s Press. 186 sider.

Vejl. pris: 249,95 kr.