Wassim Hallal: Sukker til hverdag og fest!

På en restaurant er det helt naturligt at kredse om syndige desserter med sukker – men behøver sukkerskålen være så fremherskende derhjemme til hverdag?

I min dagligdag i køkkenet på Restaurant Frederikshøj, er mit primære mål at give alle mine gæster en fantastisk oplevelse – fra de kommer, til de går. Det betyder, at lokalerne skal være indbydende. Interiøret skal være lækkert. Servicen skal ikke være  billig og ligegyldig IKEA-service. Både tallerkener, bestik og glas skal være elegante.” Betjeningen skal være sød og imødekommende. Og ikke mindst skal menuen være uforglemmelig og gennemtænkt.

Netop menuerne er det, jeg arbejder mest med i dagligdagen. For at gøre en menu uforglemmelig er det meget vigtigt at slutte den ordentlig af, hvilket jeg gør med mine desserter. For at en dessert skal være lækker, skal der sukker og sødme til. Det er jo  ikke umiddelbart det mest sunde at arbejde med i dagligdagen, og jeg får da også min portion sukker, da man som kok jo bliver nødt til at smage tingene til. Af samme grund gør jeg, hvad jeg kan for at leve et sundere liv, når jeg har fri.

Sukker hver dag

Kan du huske, da der var noget, der hed lørdagsslik? Hvis ikke, kan jeg hurtigt komme med en lille reminder:

Dengang jeg var en lille dreng, kan jeg huske, hvordan mange af mine venner en gang om ugen skulle med mor eller far ud og købe en ordentlig omgang slik til en lang hyggelig lørdag i sofaen foran fjernsynet. Det var noget, mange gik og glædede sig til,  noget mange så frem til hele ugen. Alle ugens andre dage var slik og sodavand bandlyst inden for hjemmets fire vægge. Var man lækkersulten en tirsdag, måtte man tage til takke med en gulerod eller et æble. Det var dengang, man som barn var udenfor i al slags vejr. Det var før de 24 tv-kanaler og Facebook.

Sådan er det, efter min opfattelse, desværre ikke længere, nok nærmere tværtimod. I dag er en cola jo en del af de fleste menneskers hverdag, ligesom mange børn nok efterhånden bruger mere tid, stillesiddende indenfor, fremfor i fuldt vigør ude i  naturen. Efter min mening en af grundene til at fedme efterhånden er blevet en folkesygdom, en epidemi.

Den sunde snack tilbage

Lad os nu få gjort noget ved det igen, lad os få ændret opdragelsen af vores børn. Vi skal igen vænne os til, at en gulerod kan være en ligeså lækker snack som en chokoladebar. Colaen kan udskiftes med det dejlige vand, vi trods alt stadigt har i de danske vandhaner. Fodbold skal spilles udenfor på græsplænen, og ikke i sofaen foran fjernsynet. Cyklen skal ud af garagen, benene skal bruges.

Lad det sunde være hverdagens sukker, og lad det usunde være festens sukker. Lad os komme tilbage til de gamle dyder.

Wassim Hallal

Dansk-libanesisk kok kendt som chefkok og dommer i TV2-programmet Helvedes Køkken. I dag medejer af Frederikshøj Kro i Århus