Genhør med fuglene efter ti år med en jetmotor i ørerne

Af: Thomas La Cour

Foto: Privat

Dorte Bækby Hansen levede næsten ti år af sit liv med en jetmotor i ørerne.

Støjen var så brutal og pågående, at hun overvejede, om den forjættende ro kun kunne opnås ved at gøre en ende på livet. I løbet af 2019 blev hun behandlet med lyd, laser og infrarød stråling. Det ændrede alt.

Arbejdet som dagplejer i Lemvig var hårdt for hørelsen. Dorte havde flere dagplejebørn, der skreg meget. Ikke fordi hun gjorde sit arbejde dårligt; der er bare nogle børn, der bruger stemmen mere og højere end andre. Det var tit de børn, der sad mere eller mindre fast på Dortes arme, få centimeter fra ørerne. En høreskade meldte rykvis sin ankomst.

– I begyndelsen oplevede jeg hyletoner i mine ører efter de hårde arbejdsdage, men som regel forsvandt det igen. Så jeg slog det hen som almindelig træthed. Pludselig var hyletonen konstant, siger Dorte.

Kunne ikke høre fuglene

Hun stoppede efter ti år som dagplejer i 2008, og den indre jetmotor var en fast følgesvend gennem det efterfølgende arbejde som hjemmehjælper og opfostringen af tre børn. Det kan lyde vanvittigt at leve med lyden af en jetmotor i ørerne, og det er det også. Den bliver en fast følgesvend.

– Den højfrekvente hyletone var der hele tiden, men man vænner sig så meget til den, at den kortvarigt kan ignoreres. Men det var meget svært at høre andet. Jeg kunne godt gå i skoven, men jeg kunne ikke høre fuglene. Hvis jeg stod ved en emhætte, kunne jeg have svært ved at høre, hvis en af mine børn kaldte på mig fra entreen, siger Dorte.

Overvejede at gøre en ende på det hele

Selvom arbejdet som hjemmehjælper kunne være hårdt og gjorde hende træt, gik Dorte ikke just ud som et lys ved aftenstide. Der gik som regel en time, før hun fuldstændig udmattet faldt i søvn.

– Jeg følte mig psykisk mishandlet, og jeg overvejede, om jeg skulle gøre en ende på det hele. Men jeg havde jo heldigvis tre dejlige børn, der holdt mig fra at tænke tanken til ende, siger Dorte.

Hun var ved ørelæge tidligt i forløbet, men her kunne man kun tilbyde hende et høreapparat med såkaldt ”hvid støj”, der blot overdøver hyletonen med lyd af en anden frekvens. Men Dorte var ikke klar til at gå med høreapparat, og hun syntes også, det var en halv løsning af overdøve støj med mere støj.

Alternative behandlinger uden evidens

Dorte læste i stedet om behandling af tinnitus, for selvom hendes egen læge havde sagt, at der ikke var noget at gøre, måtte der være en mulighed. Det skulle der være, for Dorte kunne ikke overskue at skulle leve med støjen i måske 40 eller 50 år.

– Jeg læste en masse om alternative behandlingsformer, men jeg savnede virkelig holdbar evidens. For mange af behandlingerne er jo ret kostbare. Da jeg så et Facebookopslag om Akuhusets behandling, undersøgte jeg det nærmere. Jeg syntes, at deres cases og materiale virkede troværdigt, så jeg gav det en chance. Der skulle ske noget, siger Dorte.

Infrarød stråling og laser virkede

Da hun påbegyndte behandlingen hos Akuhuset i Skive i februar 2019, blev frekvensen af støjen i hendes øre målt til 8400 Hz. Til de nysgerrige ligger en video på YouTube med den højfrekvente lyd. Søg på ”8400 Hz Frequency”.

Hun fik først ti behandlinger med laser og infrarød stråling i ørerne. Behandlingerne, der skulle regenerere de ødelagte høresanseceller, blev givet med en uges mellemrum over godt ti uger. Behandlingerne var ikke forbundet med nogen former for ubehag, men resultaterne viste sig allerede efter de første fem behandlinger.

– Jeg arbejder som handicaphjælper i dag, og jeg var ude at lufte min klients sorte labrador, Lakrids, i Kobbelhøje hundeskov ved Struer, da jeg første gang i ti år mærkede en forandring. Pludselig kunne jeg høre fuglene i trætoppene. Støjen var der stadig, men den var gledet i baggrunden, siger Dorte.

Specialdesignet musik fik frekvensen yderligere ned

Efter de ti behandlinger var støjen reduceret fra 8400 Hz til 2800 Hz. Sideløbende blev hun behandlet med lyd. Metoden går ud på at bilde hjernen ind, at lige netop den frekvens, patienten hører, ikke findes. Det gøres ved at lave musik, der er renset for netop den frekvens. Herefter vil hjernen skabe ny støj, der frekvensmæssigt ligger lavere. Dorte var flittig med at lytte til musikken.

– Jeg lyttede til musikken hver dag i mellem en halv og en hel time. Jeg koncentrerede mig og lyttede, som om jeg var til en klassisk koncert, siger Dorte.

Det virkede. De følgende måneder faldt støjfrekvensen yderligere, så den i dag er nede omkring 1170 Hz. Den er ikke væk, men den markant lavere frekvens gør en enorm forskel. Nu kan hun føre en samtale i et selskab med støj, og nu kan hun nyde lyden af fuglene i skoven og bølgerne på stranden.

– Da min tinnitus var værst, ville jeg give min venstre arm for en enkelt dag med stilhed. Min tinnitus er ikke væk, men den er blevet meget lettere at håndtere. Det er de bedste penge, jeg nogensinde har brugt, siger Dorte.

 


Akuhusets tinnitus-behandling

Der er tale om en relativ ny, tysk behandlingsform, hvor man som udgangspunkt behandler tinnitus med to forskellige strategier. Hvis tinnitussen er opstået som følge af en høreskade, begynder man med at regenerere de skadede høresanseceller med hjælp fra laser og infrarød stråling. Denne behandling er fuldstændig smertefri.

Men tinnitus har også et udspring i hjernen, for det er her, hyletonen skabes. Derfor er næste skridt, populært sagt, at bilde hjernen ind, at frekvensen for den aktuelle hyletone slet ikke findes, hvorfor hjernen vil skabe en ny hyletone med lavere frekvens. Denne behandling sker med specialdesignet musik, der er renset for toner af den pågældende frekvens.

Akuhuset ligger i Skive.

Læs mere på www.aku-huset.dk.