Hudsult? Rør ved mig

Af: Jette Warrer Knudsen

Foto: Colourbox

Personalet på et plejecenter i Grenaa giver helt naturligt beboerne et kram eller knus, når de vurderer, det kan gøre en positiv forskel.

På Plejecenter Violskrænten & Grønnegården i Grenaa er begrebet hudsult blevet en helt naturlig opgave, der skal forebygges hver dag. Så naturlig, at personalet faktisk ikke længere behøver at tale om det.

At være bevidst om, at fysisk berøring er noget, vi alle har behov for, sidder nemlig så godt fast i rygraden hos personalet i deres omgang med beboerne, at de helt naturligt giver en beboer et strøg over kinden eller et kram, når der er behov for det.

– Vi kan se, at det har en rigtig god effekt. Beboerne bliver mere rolige og afslappede, fortæller sosu-assistent Pia Jensen. Det var faktisk hende og kollegaen Hanne Schneider, der i forbindelse med et efteruddannelseskursus fik fysisk berøring ind som et fast element i dagligdagen på plejehjemmet.

 

Hudsult skal forebygges

De to kolleger deltog i et kompetence-udviklingsprojekt, “På borgernes præmisser,” i foråret 2016, og i den forbindelse valgte de til slut at beskæftige sig indgående med begrebet hudsult for senere at tage erfaringer og inspiration med tilbage til deres kolleger i Bo-enhed D på Violskrænten & Grønnegården. Siden har de sammen med kollegerne arbejdet målrettet med at forebygge hudsult.

– Men vi har gjort det uden de store armbevægelser og mange ord – vi gør det bare, siger Pia Jensen og tilføjer, at det er vigtigt, at det hele tiden er på beboernes præmisser. Det må aldrig føles grænseoverskridende, understreger hun.

 

Kram skal være naturligt

– Så vi styrtede ikke bare rundt og krammede løs. Det er vigtigt hele tiden at fornemme, hvad beboeren har behov for, fortæller Pia Jensen, som i sin bo-enhed har at gøre med folk med senhjerneskader. De kan være udad-reagerende og impulsstyrede, og mange af dem har ikke været vant til fysisk kontakt. Men vi kan se, at de selvfølgelig har brug for fysisk nærhed ligesom alle os andre, siger Pia Jensen og tilføjer, at den fysiske kontakt, man får som plejekrævende beboer i forbindelse med bad og bleskift på ingen måde kan sammenlignes med det medmenneskelige kram i øjenhøjde som forebygger hudsult.

– Hvis vi ikke kan håndtere det og holde den rigtige balance, så skulle vi nok finde os et andet job, fortæller Pia Jensen, der tilføjer, at kæledyr  – som f.eks. hunde som besøgsvenner på plejehjem, også er rigtig gode til at forebygge hudsult.