Mød den nye kollagentrend

Af: Lise Grosmann

Foto: Shutterstock

Kollagen former os. Styrker os. Heler os. Holder simpelthen sammen på os fra knogle til hud. Og lige nu sluges alt fra simresuppe til kollagenkapsler, og huden smøres i håb om at stramme op, glatte ud og give glød. Men virker det?

Hvad er kollagen? Vi er de rene proteinfabrikker, og kollagen udgør næsten en tredjedel med type I som den mest udbredte og den type, der ses i hudens bindevæv. Byggestenene er som for andre proteiner aminosyrer. Når der er to aminosyrer (op til 50) kaldes det et peptid, og netop peptider indgår i mange kosttilskud og ligeså i hudpleje. Kollagen er nemlig et stort molekyle og kan ikke optages i huden, men de rigtige peptider kan ’bestille’ kollagen. Og da vi ikke kan danne velfungerende kollagen uden C-vitamin, er det også aktør i både kosttilskud og hudpleje. Også zink og kobber er vigtige for dannelse af kollagen.

Kan man spise sig til bedre kollagen? Svaret er ja! Og har man ikke tid eller lyst til at stå ved simregryden, så er der masser af genveje over pulver til bone broth-bouillon. Eller kosttilskud. Tager man tilskud anbefales fra 5 til 10 g. Bonus: det giver også bedre negle og hår samt knogler og led. PS: Husk frugt og grønt med det nødvendige C-vitamin og mineraler.

Kan man smøre huden til bedre kollagen? Svaret er ja! Bare ikke med kollagen i cremen, for molekylet er alt for stort til at optages i huden. Til gengæld er det fantastisk til at lave fugt i huden, som igen er en forudsætning for, at bindevævscellerne kan lave kollagen. I hudplejen er det blandt andet peptider, C-vitamin og A-vitamin, der booster til bedre kollagen.

Læs også: Din hud passer på dig – passer du på den?

Fra hestemedicin til hudkult

Georgie Cleeve, grundlægger af kosmetikserien Oskia, var plaget af ødelagt brusk i sit knæ, og hendes far, som havde lavet en MSM-baseret medicin til raceheste, foreslog hende at afprøve det. Hvad hun oplevede var ikke bare bedre knæ men også bedre hud. Og så var ideen plantet til et kosttilskud med Methylsulphonylmethane (=MSM) som aktiv ingrediens. Bio-Plus indholder et peberekstrakt for at øge optagelsen lige som man kender det fra gurkemeje-produkter. Ud over at booste kollagen- og elastinproduktion, så påvirker MSM også kroppens antioxidanter positivt og virker anti-inflammatorisk.

Oskia Bio-Plus, 550 kr. for 120 kapsler. Forhandles i Matas og flere andre steder.

Specialtropperne kommer

Peptider er kortere eller længere aminosyrekæder, og de styrer alt fra sårheling (og dermed ny kollagen) til immunforsvar. Og kobberpeptid regnes for særlig interessant i forbindelse med kollagen, da kobber indgår i enzymer, der er aktive i energiproduktionen i bindevæv som i vores hud. Kobber indgår også i antioxidantforsvaret. Og meget mere. I Ultra Pure Solutions er kobberpeptider kombineret med energiproducerende B-vitaminer for øget effekt. Produktet er i nanoform.

M2 Beautè Ultra Pure Solutions Cu-Peptide & Vitamin B Facial Nano Spray, 750 kr. for 75 ml (spray/nano-formen gør, at der er til lang tid).

Født til at være hudvitamin

Vores krop er bekendt med A-vitamin, som aktiverer vækstfaktorer, og derfor er der mange receptorer at komme i snak med. I hudpleje anvender man forskellige typer retinoider, der omdannes i huden til A-vitaminsyre, som er den aktive form. Og virkningen er der masser af videnskabelig dokumentation for. Der bliver bestilt bedre kollagen og mere ’madras’ (fugt) samt stærkere barriere. I Clinical 1% Retinol Treatment er retinolet kombineret med antioxidanter samt peptider, hyaluron og ceramider og meget andet hudstyrkende.

Paula’s Choice Clinical 1% Retinol Treatment, 499 kr. for 30 ml. Serien er ny i Danmark og forhandles foreløbig på udenparfume.dk

Force C #1

Noget af det, der står øverst på C-vitaminets lange talentliste, er betydningen for dannelsen af bindevæv herunder kollagen og elastin. Det er også vigtigt som cellebeskyttende antioxidant og for vores immunforsvar plus meget mere. Tilskud af C-vitamin er således en rigtig god idé også for hudens skyld. C-immun indeholder hele 800 mg ascorbinsyre, og tabletterne er vegan og laktosefri.

New Nordic C-immun, 150 kr. for 180 tabletter

Force C #2

C-vitamin er et af de vandopløselige vitaminer, og den status har det også i de fleste hudplejeprodukter, hvilket begrænser dets effekt til hovedsagelig at virke på overfladen som antioxidant og lysnende på pigmentpletter. Men teknologi har gjort det muligt at lave en fedtopløselig, stabil og koncentreret udgave af vitaminet, THC ascorbate. I sin fedtopløselige udgave kan det passere hudbarrieren og dermed påvirke dannelsen af ny kollagen. I Potent-C Power Serum er der 20 pct. af det effektive THC ascorbate i selskab med 2 pct. af den stærke antioxidant, ferulinsyre og 3 pct. E-vitamin samt ingefær, gurkemeje, ginseng plus fugt og squalane (et naturligt barrierefedtstof). Der er også spot/plet-behandling, ansigtscreme og øjencreme i serien.

Peter Thomas Roth Potent-C Power Serum, 815 kr. for 30 ml

Natur og teknologi når det er bedst

På trods af sin biodynamiske baggrund er Jurlique i høj grad også et højteknologisk kosmetikmærke. I denne serie leveres de aktive ingredienser i små transportmolekyler med en celle-look-alike fedtmembran, der giver adgang til cellerne. Liposomer anvendes også inden for medicinen. I disse liposomer er ekstrakt af peberrod og Spilanthes, som efter en særlig udblødningsproces får opkoncentreret sin evne til at styrke dannelsen af kollagen I og kollagen IV i huden. Der er rens, lotion, creme og øjencreme samt serum i serien.

Jurlique Nutri-Define Supreme Rejuvenating Serum, 950 kr. for 30 ml