Q10 gavner både munden og hjertet

Af: Malene Tonnung

Foto: AdobeStock

Adgangen til vores hjerter går gennem munden. Og her snakker vi ikke om mad, der smager godt, men om sundhed og sygdom, der kan linkes fra vores mund til vores hjerte. Og begge steder kan det lille coenzym Q10 gøre en stor forskel.

Paradentose er resultatet af en langvarig tandkødsbetændelse, hvor lommer med betændelse i tandkødet er opstået. Kronisk betændelse i tandkødet giver blottede tandhalse, blødende tandkød og efterhånden løse tænder.

Udover udsigten til at miste tænder viser forskning, at patienter med paradentose også risikerer, at betændelsen går ud over hjertesundheden.

På Tandlægehøjskolen, Bispebjerg Hospital og Aarhus Universitet er forskere kommet frem til, at mennesker med paradentose har op til seks gange så høj risiko for at udvikle åreforkalkning i hjertet.

Derfor bør vi – også for hjertesundheden – sørge for at forebygge og behandle paradentose.

Rygning bag både hjerte- og tandkødsproblemer

Når det kommer til risikoen for at udvikle både paradentose og hjertekredsløbsproblemer, så står rygere på et udsat sted.

Når de små blodårer i tandkødet trækker sig sammen af rygningen, opdages tandkødsbetændelsen ikke så let og kan få lov at udvikle sig i længere tid.

Et andet problem er, at rygning stjæler af kroppens indhold af coenzym Q10, som medvirker til cellernes energiproduktion.

Q10 er en effektiv antioxidant, som er med til at vedligeholde kroppens forsvar mod uhensigtsmæssig iltning af fedtstoffer, herunder triglycerid og kolesterol. Og det er et vitalt enzym for vores muskler, hvoraf hjertet må betegnes som en af de vigtigste.

Q10-enzym i tandpastaer og som tilskud

Det er også en af årsagerne til, at flere tandpastaer målrettet paradentose indeholder Q10. F.eks. tandpastaen Zymbion, der kan øge mængden af Q10 i tandkødslommerne.

Men man kan også vælge at tage tilskud af Q10 og på den måde styrke både hjerte og tandkød.

I et japansk forsøg med 45 deltagere, der alle havde let til mild grad af paradentose, hjalp et tilskud med Q10 på symptomerne.

Plakdannelsen (som gør bakteriebekæmpelsen sværere) blev mindre, tandkødet trak sig mindre tilbage og tandkødslommernes dybde blev reduceret. Man kunne også måle en større antioxidant-aktivitet i spyttet hos deltagerne.

En bevist forskel for hjertet

Vi danner selv Q10 i kroppen hele livet igennem (da vi ellers ville dø), men vi danner mindre med alderen, hvilket er en af forklaringerne på en større træthed oppe i årene. Coenzymet bruges i al energiomsætning – og her er hjertet en storforbruger.

Hvis du samtidigt belaster hjertet med en betændelsestilstand fra munden, giver det kun endnu mere mening at tage et ekstra tilskud af Q10.

Tilskuddet BioQinone Q10 har i flere større undersøgelser vist sig at have en ekstraordinær effekt på hjertesundheden. Bl.a. halverede et dagligt tilskud på 300 mg BioQinone Q10 antallet af dødsfald og indlæggelser hos hjertesvigtpatienter i Q-Symbio-undersøgelsen.

Paradentose – altså den kroniske tandkødsbetændelse – kan ikke behandles med almindelig mundhygiejne, men skal behandles så hurtigt som muligt, inden det udvikler sig yderligere.