Det skal du kigge efter i din creme

Af: Lise Grosmann

Foto: Shutterstock

Har du også stået der og prøvet at tyde det, der står med småt bag på cremen, og tænkt, hvad i alverden skal min hud med alger, sodium PCA og Pro-Xylane. Vi guider dig til, hvad du skal kigge efter og hvorfor.

Lige nu er er det naturen, og less is more, der hitter i hudplejen. Man ønsker færre produkter og dermed færre ingredienser i den daglige rutine. De udfordringer forenes ofte i dag i grøn bioteknologi. Det er ren win win, for dermed slider man mindre på naturen og optimerer effekten af ingredienser. Det vil sige, at mindre rent faktisk bliver mere. Men det betyder, at der kan stå et svært gennemskueligt navn på ingredienslisten, selv om udgangspunktet er naturligt. Og nemt er det i forvejen ikke at læse INCI, som ingredienslisten hedder. Men vi er klar med forslag og viser eksempler.

♥ Kig efter gode fugtingredienser, som dem, der indgår i hudens naturlige fugtfaktor, NMF, (f.eks. sodium PCA, urea) samt glycerin, glycerol, hyaluron, panthenol, propanediol.

♥ Kig også efter lipider, der sikrer cellesammenhold og skaber barriere som ceramider, sphingolipider, squalane, lecithin og mange fedtsyrer i planteolie/smør

♥ Hjælp din huds forsvar og balance med antioxidanter, probiotiske ekstrakter (postbiotika) eller endnu bedre levende probiotiske bakterier

♥ Giv cellearbejdet en hjælpende hånd med A-vitamin herunder naturens udgave i hybenkerneolie, peptider og C- samt B3-vitamin

♥ Har du sart hud, så kig efter panthenol (B5-vitamin) og lakridsrod (Glycyrrhiza glabra) og CBD (cannabidiol). B3-vitamin er også en huddulmer

♥ Brug solcreme, når der er behov og husk at bruge nok. Det er en god idé at smøre på to gange, så helligdage undgås.

Seks stærke

Aloe vera

Aloe Barbadendis Leaf erstatter ofte vand og står så øverst på ingredienslisten som på natcremen her. Det har to fordele: Dels kan Aloe vera certificeres økologisk, det kan vand ikke, og dermed kan man nå en høj procentdel økologiske ingredienser i et produkt. Og så har brandplanten, som den engang blev kaldt, utallige hudtalenter fra at fugte til at hele alt fra hysset hud (inflammation) til røde haler. Og sit gamle tilnavn har den, fordi den er unik til forbrændinger herunder solskoldning. Phytofuse Renew™ Reserveratrol Rich Night Cream indeholder flere ingredienser af superslagsen, f.eks. resveratrol, der er en af de stærke antioxidanter, hybenkerneolie med A-og C-vitamintalenter samt flere barrierestyrkende planteolier og lactobacillus ferment, et probiotisk ekstrakt.

Inika Organic Phytofuse Renew™ Resveratrol Rich Night Cream, 570 kr. 50 ml. Fås i Matas og på mange netshops.

Alger

De indeholder vitaminer, mineraler, proteiner, fedtsyrer og nogle stærke antioxidanter og beskytter mod UV-stråler. Ikke noget at sige til, at de er interessante både i medicinsk samt kost- og kosmetiksammenhæng. Natcremen her fra Bynacht indeholder to af de mest kompetente alger – Euglena gracilis kan aktivere energiproduktionen i cellerne (ATP=Adenosintrifosfat), og så er den antioxidant. Det sidste talent overgås dog af Astaxanthin, som er den stærkeste i sin klasse. Desuden ses marinekollagen, hyaluronsyre, A-, C- og E-vitamin samt panthenol, squalane og flere planteekstrakter og –olier. Den i Danmark nye serie Bynact er som navnet antyder en serie udelukkende til hud og sanser om natten.

Bynacht Nocturnal Signature Anti-Age Cream, 1.325 kr. for 50 ml. Forhandles i Illum, udvalgte skønhedsklinikker samt på brandsofbeauty.dk

Ceramider

Ceramider tætner mellem cellerne, kitter dem sammen som den mørtel, der giver et stærkt murværk. Hele forudsætningen for, at huden holder på det, der skal blive inde og afviser det, der skal forblive ude. Men ceramider indgår også i cellernes kommunikation. Ser du “sphingosine” eller “sphingolipid” på ingredienslisten, så er du på rette spor, for de er forløbere for ceramider. Omega+ Complex serien indeholder flere udgaver af ceramider og desuden sphingosine. I serum ses omega-3, 6 og 9, lecithin plus fugtere som hyaluron, glyceryl, trehalose samt antioxidanter.

Paula’s Choice Omega+ Complex Serum, 309 kr. for 30 ml. Kan kun købes på nettet, f.eks. paulaschoice.dk

Lactobionic acid

En PHA (=polyhydroxy acid), der kaldes ’næste generation’ AHAs (alfahydroxy acid), også kendt som frugtsyrer. Lactobionic acid er altså en peelende ingrediens men langt mere nænsom og irritationsfri end andre kendte og kan derfor anvendes på de mere sarte hudtyper og arbejder i øvrigt også som antioxidant i huden. I denne serum arbejder Lactobionic acid sammen med glycerin, hyaluronsyre og sodium PCA plus havtorn og C- og E-vitamin samt jojoba-frøolie. I stedet for vand anvender man birkesaft i Mádara-serien, der lige som Aloe vera kan certificeres økologisk og har helende og beskyttende hudegenskaber.

Mádara Reface Sleep & Peel Overnight Serum, 375 kr. for 30 ml

Pro-Xylane

Her har vi et eksempel på grøn bioteknologi. Navnet på L-Oréal-patentet er Pro-Xylane™ men på ingredienslisten skal man kigge efter Hydroxypropyl Tetrahydropyrantriol. Udgangspunktet er xylose, et sukkerstof i bøgetræ. Altså en fornybar ressource, der kun gennemgår en to-steps proces for bl.a. at mindske affald. Pro-Xylane regnes for en af de mest effektive til at optimere hudens indhold af fugtsugende glykoaminoglykaner (GAGs,) som bl.a. hyaluron. Effekten har man testet in vitro på rekonstrueret hud og i flere kliniske studier. Da GAGs er forudsætning for god kollagen og elastin, vil denne ingrediens genskabe ikke bare hudens fugtmadras men også fordums elastiske egenskaber. Noget, der bliver ekstra behov for i forbindelse med overgangsalderen, som serummet her er udviklet til.

Vichy Neovadiol Meno 5 Bi-Serum, 199 kr. for 30 ml

Vækstfaktor

Ingen over Bioeffect EGF, når det kommer til grøn bioteknologi og videnskabelige beviser for effekt. Der er tale om en hudidentisk vækstfaktor skabt i bygplanter, der vokser i islandsk lava i CO2 neutrale drivhuse i Island. En berømt teknologi i videnskabelige kredse, som man har optimeret, så vækstfaktoren er endnu mere potent og ikke helt så sart længere. Alle disse fordele finder man i den nye EGF Body Serum, nu fire gange så effektiv. Kun otte ingredienser er der, så forbrugerønsket om less is more er også opfyldt. Foruden EGF vækstproteinet er der bl.a. glycerin og hyaluron. Forvent langt bedre fugt i huden samt glattere og opstrammet hud. Der er faktisk bevis for det.

Bioeffect EGF Body Serum, 750 kr. for 120 ml. Fås hos førende hudplejeklinikker og spa’er samt på bioeffect.dk