Kollagen – din hud og knoglers bedste ven

Af: Helse-redaktionen

Sund og spændstig hud så længe som muligt er noget både kvinder og mænd eftertragter. Her spiller kollagen en meget stor rolle.

Vores alder er som udgangspunkt ikke nogen bedste ven, når det handler om at have nok kollagen i kroppen. Ret ærgerligt, fordi kollagen er en af de allervigtigste medspillere, når det handler om sund og spændstig hud.

Kollagen er et protein i kroppen og en uundværlig byggesten til muskler, knogler, hud, sener og blodkar. Faktisk udgør kollagen en tredjedel af kroppens samlede proteinindhold, og er dermed det protein, vi har mest af i kroppen.

Kollagen bliver bl.a. dannet i hudcellerne (dermi) – den underliggende læderhud – dvs. det andet af ialt tre hudlag, og er dermed med til at styrke huden og holde den fast og elastisk.

Læs også: Din hud passer på dig – passer du på den?

Det noget kedelige faktum er, at kroppens egen kollagenproduktion falder fra omkring 30 års alderen. Fra det tidspunkt mister huden gradvist sin styrke og smidighed, og huden begynder at blive slap og hænge, og rynkerne bliver mere fremtrædende. Derfor er det en god idé at fremme kroppens egen kollagenproduktion ved at spise kollagen-rig mad og kosttilskud – derudover er det vigtig at huske solcremen, få motion og drikke meget vand.

Udover kosttilskud med kollagen, som på det seneste er vokset betydeligt i antal på hylderne i detailhandlen, er en rigtig god genvej til at tanke kroppen med kollagen som nævnt at spise det rigtige. Det er ikke svært på nogen måde. Vi skal faktisk bare tilbage til de gamle dyder i køkkenet, hvor vi brugte hele dyret, når vi lavede kødretter. Brusk, knogler og marv – og, når vi spiser fisk og skaldyr, er det en god idé også at sætte tænderne i skind, skaller og de fine, sprøde ben.

Læs også: Kollagen – Guldet, der næsten gik i glemmebogen

At koge suppe på ben og brusk eller bone broth/bouillon er også kollagen-guf for kroppen. Hvis tiden ikke er til at lade ben og knogler simre i timevis, så kan der mange steder købes færdiglavet bone broth af god kvalitet. Så husk kollagen-rig kost i hverdagen for ikke bare at holde din hud sund og pæn at se på, men også for dine knogler og leds skyld. Sideløbende forskes der så i, om kollagen-præparater kan være med til at mindske ledsmerter og måske være med til at genopbygge brusk i vores krop. Ligeledes er der også meget, der tyder på, at tilskud af kollagen er meget vigtig, når sår skal hele.

Kilder: Videnskab.dk mfl.