Q10: Kuren mod slap og syg hud

Af: Clara Edgar

Foto: Shutterstock

Der findes ikke en mirakelkur til sund og smuk hud. Men tilskud af Q10 er dog en bevist måde at modarbejde nogle af de aldringsprocesser, der påvirker både cellernes sundhed og hudens udseende. 

Mange drømmer om den glatte, rynkefri, spændstige hud, vi ser i reklamer. Desværre arbejder tiden imod os. For med alderen påvirker processer i kroppen, som ikke bare har indvirkning på hudens udseende, men også dens sundhed.

For at forstå hvordan, er det vigtigt at have nogle centrale begreber på plads, og hvordan de virker i relation til hinanden. Huden bliver hele tiden fornyet. Det er en energikrævende proces, og energien kommer fra mitokondrierne, som er cellernes kraftværk. Men for at kraftværket fungerer optimalt, kræver det forskellige komponenter. En af de væsentlige er coenzymet Q10.

Læs også: Q10 gavner både munden og hjertet

Multiredskabet Q10

Kroppen producerer selv Q10. Desværre falder produktionen i takt med, at vi bliver ældre. Det påvirker cellerne og hudens udseende på i hvert fald to måder. For det første falder energiproduktionen, hvilket naturligvis er skidt, fordi cellerne har brug for energien til at forny sig selv. For det andet opstår der frie radikaler ved energiomsætningen. Frie radikaler skaber oxidativt stress, som er linket til alt fra aldring til kræft, og molekylerne kan gå til angreb mod cellerne.

Alt det har kroppen selvfølgelig taget højde for, og derfor har den også nogle små soldater, der går til angreb mod radikalerne. En af dem er Q10. Men, som vi har slået fast, falder kroppens produktion af Q10 med årene, og derfor bliver indsatsstyrken mod de aggressive molekyler også svækket.

Alt det leder til spørgsmålet om, hvorvidt man så ikke kan påvirke den dalende Q10 produktion og dermed gavne huden – og jo, det kan man.

Den gode optagelighed

Der findes nemlig både cremer og kosttilskud med Q10. Et studie, som så på hvorvidt tilskud kunne forbedre hudens udseende, fandt, at deltagerne, som havde fået tilskud i 12 uger, havde signifikant færre rynker, glattere hud og en forbedring af elasticitet sammenlignet med placebogruppen.

Man bør dog notere sig, at det er værd at gå efter et tilskud med en høj optagelighed. Et godt eksempel på det er Bio-Quinone Aktivt Q10, som netop har dokumenteret effekt. En anden væsentlig pointe er, at Q10 har et symbiotisk forhold med selen. Det betyder, at kroppen har brug for selen for at få den mest maksimale optagelse af enzymet.

Det er at stile for højt at tro, at tilskud med Q10 (og selen) kan give den hud, vi ser i reklamer. På den anden side er der dog videnskabelig dokumentation for, at det at tilføre Q10 til huden enten inde eller udefra forbedrer dens udseende, stimulerer de biologiske processer og dermed holder huden sund.

Læs også: Selen har kræftbeskyttende egenskaber